Terug

Volg Hart van Nederland

Kamer wil zwaardere straf voor gooien vuurwerk naar hulpverlener

Politiek

7 dec 2022, 22:49

Het gebruik van vuurwerk als wapen tegen hulpverleners bij demonstraties of rellen, moet een hogere straf opleveren voor de daders, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Bij mishandeling, openlijke geweldpleging of bedreiging kan het Openbaar Ministerie al een zwaardere straf eisen als er vuurwapens, steekwapens en slag- of stootwapens worden gebruikt. Bij het gebruik van vuurwerk als wapen, is dit nog niet mogelijk.

Strafverzwaring

VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen vindt een aanscherping van de aanwijzing voor het OM nodig, omdat relschoppers steeds vaker zwaar, illegaal vuurwerk gooien naar bijvoorbeeld politiemensen, brandweerlieden of andere hulpverleners.

Het bezit van illegaal vuurwerk tijdens een demonstratie of voetbalwedstrijd zou al als strafverzwarend kunnen gelden, zegt de VVD'er. In een motie vraagt ze het kabinet om samen met het OM te kijken hoe dit kan worden geregeld. Ze wil daar voor maart volgend jaar uitsluitsel over.

Kamermeerderheid

De VVD-motie kan al rekenen op steun in de Tweede Kamer. Het voorstel is al ondertekend door CDA, PVV, SP, JA21 en BBB, die samen een meerderheid vormen. Dinsdag wordt erover gestemd. Justitieminister Dilan Yeşilgöz kan zich vinden in de oproep.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.