Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet toch zelf aan de slag met regeling voor zorgpersoneel met long covid

Politiek

1 feb 2023, 11:06

Het kabinet gaat alsnog zelf werken aan een financiële regeling voor zorgmedewerkers die door langdurige coronaklachten niet meer kunnen werken. Dat meldt zorgminister Conny Helder aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer dringt al langer aan op haast met het compenseren van zorgmedewerkers die tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 ziek zijn geworden en daar nog steeds veel last van hebben.

Verpleegkundige Dennis is blij met regeling long covid, maar is bang dat hij nog lang moet wachten op geld:

Verpleegkundige Dennis is blij met regeling long covid, maar is bang dat hij nog lang moet wachten op geld
1:19
Verpleegkundige Dennis is blij met regeling long covid, maar is bang dat hij nog lang moet wachten op geld

Helder wilde in december een regeling opzetten samen met werkgevers, zoals de Raad van State had geadviseerd. Het kabinet zou dan bijdragen aan zo'n fonds met een ‘gemaximeerd’ bedrag.

De werkgevers in de gezondheidszorg hebben evenwel laten weten dat zij daar niet aan mee kunnen en willen werken. "De morele en praktisch gewenste betrokkenheid van werkgevers zijn volgens hen onvoldoende grond om gehoor te geven aan de oproep voor een collectieve regeling", aldus Helder.

Hart van Nederland sprak eerder met ambulancebroeder Ben, die vertelde hoe zwaar het is om langdurige coronaklachten te hebben:

Zorgpersoneel met long covid wil financiële compensatie
1:54
Zorgpersoneel met long covid wil financiële compensatie

De vakbonden legden de verantwoordelijkheid al eerder bij het kabinet. FNV en CNV eisen in een onlangs aangekondigd kort geding tegen de minister een voorschot van een kleine 23.000 euro voor alle zorgmedewerkers die door hun coronabesmetting hun oude werk zijn kwijtgeraakt. Het gaat volgens de bonden om ongeveer duizend mensen.

Kritisch rapport

Helder laat weten dat zij de regeling waar zij nu aan gaat werken "los ziet van deze juridische procedure". Wel erkent de minister dat zij mogelijk rekening zal moeten houden met de uitkomst van het kort geding.

De Tweede Kamer debatteert uitgerekend woensdag over een uiterst kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het optreden van het kabinet in de eerste fase van de coronapandemie. Daarbij gaat het onder meer over het gebrek aan beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers die in die eerste golf voor coronapatiënten zorgden.

De Eerste Kamer nam dinsdag nog een motie aan waarin het kabinet werd opgeroepen 150 miljoen euro in een fonds te stoppen, om zorgpersoneel met langdurige coronaklachten te ondersteunen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.