Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet wil vluchtelingen op zee opvangen, ook andere onorthodoxe opties ingezet

Kabinet wil vluchtelingen op zee opvangen, ook andere onorthodoxe opties ingezet

Politiek

20 juli 2022, 20:14

Het kabinet kijkt naar de mogelijkheid om vluchtelingen met een cruiseschip op zee op te vangen, zodat het niet hoeft aan te meren. Ook mag het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gebouwen gaan aankopen om mensen in te huisvesten, ook als daar nog niet de juiste bestemming op zit. Dat kondigde staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) aan na crisisoverleg op woensdag.

Door het makkelijker te maken voor het COA om bijvoorbeeld oude leegstaande hotels te kopen, hoopt het kabinet de druk op de asielketen te verlichten. En Van der Burg kondigde meer redelijk onorthodoxe stappen aan.

Vier besluiten

Er zijn woensdagavond in het crisisoverleg vier besluiten genomen door het kabinet. Naast het makkelijker beschikbaar maken van panden, wil Van der Burg ook dat Oekraïners anders over het land verdeeld gaan worden. Er zijn gemeenten die wel opvangcapaciteit voor deze groep willen vrijmaken, maar niet voor andere vluchtelingen. Door op die plekken zo veel mogelijk Oekraïners op te vangen, komt er plek vrij in gemeenten die het niet uitmaakt of ze Oekraïners of asielzoekers opvangen.

Het kabinet wil ook gaan kijken naar het opvangen van asielzoekers op meer defensielocaties. Het ministerie van Defensie helpt al langer met de opvang op hun terreinen, onder meer op Harskamp, Zoutkamp en Huis ter Heide zijn het afgelopen jaar asielzoekers opgevangen.

Verder kondigde de staatssecretaris aan dat drie grote cruiseschepen naar Nederland gehaald worden. Daar werd al langer aan gewerkt, maar het is nog niet duidelijk waar die komen te liggen. Een van de drie komt in Velzen, voor de andere twee wordt nog een plek gezocht. Aanvankelijk was Vlissingen ook in beeld, maar die gemeente trok zich terug.

Om die reden kijkt het kabinet nu ook of er vluchtelingen op zee op een cruiseschip opgevangen kunnen worden. Dan hoeft het schip niet aan te meren in een gemeente. Het is nu niet toegestaan om vluchtelingen op te sluiten op een schip op zee. Er moeten dus ten allen tijde bootjes beschikbaar zijn om ze van en naar de kant te brengen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.