Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet trekt nog eens 1,5 miljard uit voor uitkoopregeling boeren

Kabinet trekt nog eens 1,5 miljard uit voor uitkoopregeling boeren

Politiek

21 dec 2023, 09:20

Het kabinet wil nog eens bijna 1,5 miljard euro vrijmaken voor de uitkoopregelingen voor boeren. Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bevestigt donderdag berichtgeving hierover door NRC. Het geld is nodig omdat de regelingen "mogelijk overtekend gaan worden", aldus de zegsvrouw.

De veelbesproken uitkoopregelingen zijn de twee belangrijkste maatregelen die het kabinet heeft genomen om de stikstofuitstoot en -neerslag in natuurgebieden drastisch te verlagen.

Varkensboer Gert Altena is nieuwsgierig naar de uitkoopregeling en de rekentool, maar heeft ook vragen:

Boer Gert nieuwsgierig naar uitkoopregeling maar tool is te ingewikkeld
2:13
Boer Gert nieuwsgierig naar uitkoopregeling maar tool is te ingewikkeld

850 miljoen voor 'piekbelasters'

Voor de regeling voor 'piekbelasters', bedrijven met een hoge stikstofuitstoot, wil het ministerie nog eens 850 miljoen euro vrijmaken. Voor een andere algemene regeling is nog eens 600 miljoen euro nodig. De 'nota van wijziging' die nodig is om dit te realiseren, gaat volgende maand naar de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Ook de Europese Commissie wordt op de hoogte gesteld.

Het geld komt bovenop het bestaande budget, eveneens zo'n 1,5 miljard euro. Of de extra financiering ook nodig is, is niet zeker. "Het is niet gezegd dat alle ondernemers die zich aanmelden ook daadwerkelijk besluiten te stoppen." Toch wil LNV het geld vrijmaken, zodat eventuele vertraging in het proces voorkomen kan worden.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.