Terug

Volg Hart van Nederland

'Kabinet ontraadt omstreden motie over spreidingswet'

Politiek

13 dec 2023, 22:49

Het kabinet ontraadt de motie over de spreidingswet die door VVD-leider Dilan Yeşilgöz is ingediend woensdag tijdens het debat over de verkiezingsuitslag. "Het kabinet is nu niet aan zet en ontraadt derhalve de motie", is te lezen in een brief van Mark Rutte.

"De Eerste Kamer gaat (...) over de eigen agenda, waaronder de wijze van behandeling van bij de Eerste Kamer ingediende wetsvoorstellen. Het kabinet staat achter het wetsvoorstel", is in de korte brief te lezen.

De brief is gedeeld op X door journalist Arjan Noorlander:

Yeşilgöz riep woensdag op tot het in de ijskast zetten van de spreidingswet. De partijen die de komende weken gaan praten over de eventuele vorming van een nieuw kabinet willen dat het demissionaire kabinet en de Eerste Kamer pas op de plaats maken met de behandeling van de wet.  De motie van de VVD leidde tot grote verontwaardiging en woede bij onder meer D66, GroenLinks-PvdA, CDA en Partij voor de Dieren.

De spreidingswet is eerder al aangenomen in de Tweede Kamer en wacht nu op behandeling in de senaat. Een meerderheid voor het voorstel daar is nog onzeker.

De spreidingswet is ingediend door VVD-staatssecretaris Eric van der Burg en moet leiden tot een betere verdeling van asielzoekers over het land. Gemeenten kunnen er desnoods mee gedwongen worden mensen op te vangen.

Burgemeester Ter Apel in tranen na oproep Yesilgöz: 'Maakt mij verdrietig, wanhopig, woedend'
0:47
Burgemeester Ter Apel in tranen na oproep Yesilgöz: 'Maakt mij verdrietig, wanhopig, woedend'

Ook burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, was woensdag aanwezig bij het debat. Hij zag hoe Yesilgöz (VVD) namens PVV, NSC en BBB de oproep deed. "Het maakt mij verdrietig, wanhopig, woedend. Het is onbestaanbaar", zei hij emotioneel tegen Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.