Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet wil via hoger beroep toch verbod op nareizen familie van statushouders

Politiek

23 dec 2022, 18:04

Het kabinet gaat bij de Raad van State in hoger beroep tegen uitspraken van rechters die recent een streep zetten door de nareisbeperking van gezinsleden van statushouders. Het kabinet besloot eind augustus tot die maatregel. Het kabinet wil een definitieve uitspraak of de regeling juridisch al dan niet houdbaar is.

Deze maand hebben verschillende rechters in vijf zaken bepaald dat erkende vluchtelingen (statushouders) hun familieleden naar Nederland mogen halen. Het gaat onder meer om een Syrische vrouw, een Turkse man en een Irakese vrouw. Stuk voor stuk stelden zij dat de kabinetsmaatregel om gezinshereniging van vluchtelingen te beperken onwettig is. De regeling is volgens de rechters in strijd met zowel nationale als internationale verdragen, waaronder het Europese verdrag tot bescherming van de rechten van de mens.

Na de eerste uitspraak van begin december hield verantwoordelijk staatssecretaris Eric Van der Burg vast aan de nareisbeperking voor familieleden van erkende vluchtelingen. Volgens hem had de voorzieningenrechter geen uitspraak gedaan over de nareismaatregel als geheel, maar over een specifiek geval.

Duidelijkheid

Na het vonnis van de vreemdelingenkamer donderdag zei hij hoger beroep bij de Raad van State niet uit te sluiten. Na bestudering van de vijf vonnissen van deze maand heeft het kabinet vrijdag besloten in hoger beroep te gaan bij de Raad van State om zo, van de hoogste bestuursrechter, duidelijkheid te krijgen over de nareisbeperking.

De nareisbeperking geldt voor gezinsleden van mensen die al in Nederland zijn. Maximaal vijftien maanden nadat de nareisaanvraag is ingediend, wordt na goedkeuring een visum verstrekt, zo besloot het kabinet eind augustus. Als de statushouder eerder een woning heeft voor zijn of haar nareizende familieleden, wordt het visum eerder verstrekt. De maatregel geldt tot en met 2023 en is volgens het kabinet nodig om de druk op de overbelaste asielopvang te verlichten.

ANP

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.