Terug

Volg Hart van Nederland

Is het programkabinet de oplossing voor stroeve formatie? 'Dat woord kende ik nog niet'

Politiek

16 mrt 2024, 10:00

Een programkabinet moet de stroeve formatie gaan redden, concludeert oud-informateur Kim Putters in zijn eindverslag deze week. Het is een tot nu toe nog onbekende variant. Is het nou een vorm van een extraparlementair kabinet of juist niet? Sam Hagens en Merel Ek bespreken het in de nieuwe aflevering van podcast Politiek Vandaag.

Bekijk hierboven de aflevering van 16 februari in beeld.

Donderdag introduceerde Putters het programkabinet in de huidige kabinetsformatie. Een tot nu toe nog onbekende term, ook voor Kamervoorzitter Martin Bosma: "Spannend, dat woord kende ik nog niet", zei hij erover. Politiek verslaggevers Hagens en Ek kende deze variant ook nog niet en vragen zich ook af hoe dit er precies uit gaat zien in de praktijk.

Vorm

Hagens denkt zelfs dat de fracties van de formerende partijen voor donderdag nog niet op de hoogte waren van deze vorm: "Er was hier niets over uitgelekt, dus dacht gelijk, zouden de fractievoorzitters hier dan ook niet van op de hoogte zijn geweest?" Ek denkt dat Putters het pas op het laatste moment aan ze heeft voorgelegd.

Verder blijft het een relevante vraag hoe het is gesteld met het vertrouwen tussen de partijen. Naast de vorm is namelijk nog een flinke brug te slaan op de inhoud. Hagens vroeg Putters hoe het staat met dit vertrouwen, maar kreeg hier geen duidelijk antwoord op: "Daaruit maak ik op dat het er niet is." Al heeft Yesilgöz er wel vertrouwen in, vult Ek aan.

Naast het nieuws over de formatie hadden de twee het ook nog even Rutte naar de NAVO. Ek heeft namelijk de indruk dat de vele buitenland bezoekjes van Rutte hem best goed uitkomen om zich alvast te positioneren voor zijn mogelijke rol als secretaris-generaal.

Politiek verslaggevers Sam Hagens en Merel Ek bespreken elke vrijdag de ontwikkelingen in politiek Den Haag. Waar gaat het heen met de formatie van het nieuwe kabinet? En wat gebeurt er in de wandelgangen? Met Politiek Vandaag ben je helemaal op de hoogte.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.