Terug

Volg Hart van Nederland

Herstel toeslagenaffaire dreigt nog 5 miljard euro duurder te worden

Politiek

13 mei 2024, 18:47

Het afhandelen van de toeslagenaffaire dreigt nog veel duurder uit te vallen dan gedacht. Uit een geheime notitie van het ministerie van Financiën, die de NOS heeft ingezien, blijkt dat de kosten van de hersteloperatie ongekend hoog kunnen oplopen. Maar liefst vijf miljard euro duurder.

Laurentien-methode

De nieuwe methode om slachtoffers te compenseren is vooral de oorzaak van de torenhoge stijgingen, blijkt uit de notitie. Deze methode wordt uitgevoerd door een stichting van prinses Laurentien en wordt ook wel de Laurentien-methode genoemd. Ambtenaren vragen zich af of de grote bedragen die daarmee gepaard gaan nog wel uitlegbaar zijn, schrijft de NOS. Gemiddeld krijgen gedupeerden via de nieuwe methode 128.000 euro schadevergoeding.

De kosten voor de hersteloperatie zijn sowieso al hoger uitgevallen van eerst gedacht. Een half miljard euro zou genoeg zijn geweest om de slachtoffers te compenseren, maar eerder dit jaar groeide het al door naar ruim negen miljard euro. Dat kan nu dus oplopen naar veertien miljard als het kabinet doorgaat op de ingeslagen weg. Demissionair minister van Financiën Van Weyenberg is daar ook van op de hoogte gesteld.

Formatie

De formatietafel heeft nog geen informatie gekregen over de extra kosten voor de hersteloperatie. Dit nieuws zal zorgen voor een extra uitdaging voor de vier partijen aangezien ze al veel moeite hebben met het eens worden over de financiën.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.