Terug

Volg Hart van Nederland

Gideon van Meijeren (FVD) noemt vervolging OM een 'heksenjacht'

Gideon van Meijeren (FVD) noemt vervolging OM een 'heksenjacht'

Politiek

12 sep 2023, 18:10

Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren vindt de timing van het Openbaar Ministerie (OM) om hem te vervolgen voor opruiing "typisch" omdat ze twee maanden voor de verkiezingen overgaan tot vervolging. Hij noemt het zelfs een "heksenjacht".

Het Openbaar Ministerie heeft namelijk ruim een jaar de tijd genomen om de uitspraken van het Kamerlid te onderzoeken. "Dat vind ik toch echt wel de schijn hebben van een politiek proces, een heksenjacht", zei Van Meijeren.

Het Tweede Kamerlid wordt vervolgd voor twee gevallen van opruiing, waarbij hij geopperd zou hebben dat geweld tegen de overheid geoorloofd is. Van Meijeren ontkent dit, en zegt voor "vreedzaam, geweldloos en liefdevol" verzet te zijn.

Een van de uitspraken waar Van Meijeren voor vervolgd wordt, hoor je hier:

FVD-Kamerlid Van Meijeren speculeert over bezetten van parlement
1:12
FVD-Kamerlid Van Meijeren speculeert over bezetten van parlement

Media verdraait woorden

Beide uitspraken deed Van Meijeren in 2022. Eén tijdens een speech op een boerenmanifestatie op 2 juli in het Gelderse Tuil. Toen riep dat het toelaatbaar is at mensen zich gewelddadig verzetten tegen de overheid. De ander deed hij tijdens bovenstaand interview, op 13 november.

Hij beschuldigt de media ervan zijn woorden te hebben verdraaid en denkt dat de rechter tot dezelfde conclusie gaat komen. Het Kamerlid heeft dan ook "geen spijt" van zijn uitspraken. FVD-partijleider Thierry Baudet vindt de timing eveneens "opmerkelijk" en staat "volledig" achter zijn partijgenoot.

Vaker voor rechter

"Een politicus moet zaken van algemeen belang aan de orde kunnen stellen, ook als hij daarmee anderen kan kwetsen, choqueren of verontrusten. Tegelijk draagt een politicus in het publieke debat ook de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van de rechtstaat", stelt het OM.

Van Meijeren is tijdens het onderzoek door de Rijksrecherche opgeroepen voor een verhoor, maar is niet verschenen. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak dient. Het is niet de eerste keer dat het Kamerlid voor de rechter mag verschijnen. Hij kreeg in maart nog zestig uur taakstraf en een week voorwaardelijk voor een aantal verkeersovertredingen.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.