Terug

Volg Hart van Nederland

Geroddel over huilbuien Omtzigt zet formatie op scherp

Politiek

4 mrt 2024, 18:44

De leiders van PVV, VVD, NSC en BBB zijn maandag in duo's in gesprek gegaan met informateur Kim Putters. De gesprekken moeten duidelijkheid gaan geven over wat de vier partijen nu écht willen. De formatie dreigt anders opnieuw in een impasse te belanden.

Het formatieproces wordt extra op scherp gezet door 'geroddel' over de emotionele toestand van Pieter Omtzigt. De NSC-leider zou tijdens de formatiegesprekken zijn stem verheffen, weglopen en last hebben van huilbuien, zo lekten partijen vrijdag anoniem aan De Telegraaf.

'Niet erg behulpzaam'

Omtzigt zelf zegt maandag dat hij zich niet herkent in het beeld dat er van hem wordt geschetst. "Ik denk ook niet dat het over elkaar roddelen deze formatie heel veel verder gaat helpen", zei hij. Hij wil verder niet op de situatie ingaan. "Ik heb erover gezegd wat ik gezegd heb en ik vind het niet erg behulpzaam dat we over elkaar anoniem in de media praten."

Nadat Putters de afgelopen week de vier partijleiders een aantal keren afzonderlijk had gesproken, gaat hij maandag in duo's met ze om tafel. Yeşilgöz en Omtzigt waren maandag als eerste aan de beurt. Later op maandag volgt een gesprek met Wilders en Van der Plas. Het doel van de duo-gesprekken is om duidelijk te krijgen wat de vier partijen nu écht willen. Als daar onduidelijkheid over blijft bestaan, komt de formatie opnieuw in een impasse.

Extraparlementair kabinet

Als dat aan het einde van de week inderdaad de conclusie is, zal Putters mogelijk in zijn eindverslag moeten schrijven dat er serieus naar een extraparlementair kabinet moet worden gekeken. Niemand is daar écht enthousiast over.

Een andere mogelijkheid is te onderzoeken of een meerderheidskabinet kan worden gevormd met bijvoorbeeld GroenLinks-PvdA, NSC, VVD en D66. Zij hebben samen 78 van de 150 zetels in de Tweede Kamer. Probleem is dat verkiezingswinnaar PVV buitenspel komt te staan. Ook de VVD staat niet om samenwerking met GroenLinks-PvdA te springen.

Luister naar Politiek Vandaag via je favoriete podcastapp, zoals bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcasts of Juke. Vergeet vooral niet te abonneren om niks te missen!

Wil je reageren op deze podcast? Stuur dan een bericht naar podcast.hart@talpanetwork.com.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.