Terug

Volg Hart van Nederland

Gemeente Nijmegen laat boerenprotest met slechts één trekker toe bij 4Daagse

Gemeente Nijmegen laat boerenprotest met slechts één trekker toe bij 4Daagse

Politiek

20 juli 2022, 15:13

De boeren mogen tóch demonsteren bij de intocht van de Nijmeegse 4Daagse. Wel wordt het protest vrijdag een stuk kleiner dan de boeren zelf hadden gepland. Er mogen namelijk maar 50 demonstranten, één trekker en één koelwagen bij de finish van het wandelfestijn staan.

De gemeente Nijmegen de Farmers Defence Force (FDF) zijn bij de rechter tot een compromis gekomen. De boeren wilden in eerste instantie met vijfhonderd tractoren en veel meer betogers naar de finish van het wandelevenement komen om daar te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat werd door burgemeester Bruls verboden via een noodverordening.

Vreedzaam demonstreren en veiligheid

Farmers Defence Force stapte naar de rechter om de noodverordening van tafel te krijgen. De angst voor wanordelijkheden die de demonstratie met zich mee zou brengen, was volgens FDF-voorman Mark van den Oever onterecht. "Wij willen vreedzaam demonstreren en hebben niks te maken met de escalaties tijdens eerdere boerenprotesten. Dan kun je elke demonstratie wel vooraf gaan verbieden omdat er misschien beroepsdemonstranten op afkomen die op de vuist willen gaan", betoogde Van den Oever woensdag bij de rechtbank in Arnhem.

Volgens een jurist van de gemeente is de angst voor wanordelijkheden niet ingegeven door de komst van FDF of sympathisanten, maar is het die dag gewoon veel te druk in de stad om zoveel tractoren toe te laten. "Dat kan leiden tot opstoppingen en dat kan kwaad bloed zetten, waardoor het uit de hand kan lopen", zei de jurist van de gemeente Nijmegen.

Onderhandelen

Eerder overleg tussen de gemeente en FDF strandde omdat de protestgroep volgens de gemeente niet wilde praten over een demonstratie zonder trekkers. "Minder dan 450 trekkers was niet bespreekbaar, het konden er zelfs wel zevenhonderd worden. Dat is onmogelijk", aldus de jurist van de gemeente.

Tijdens de zitting bleek dat er onder druk van de rechter toch onderhandelingsruimte was. FDF stelde voor met slechts twee tractoren en honderd demonstranten verder van de finishstraat te gaan staan. Uiteindelijk werd een compromis bereikt met één trekker, vijftig demonstranten en een koelwagen om van daaruit boerenproducten uit de delen aan lopers en publiek. Het verbod om met meer landbouwvoertuigen naar Nijmegen te komen, blijft van kracht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.