Terug

Volg Hart van Nederland

Gemeente Hoorn: geen excuses voor en geen erkenning van slavernijverleden

Gemeente Hoorn: geen excuses voor en geen erkenning van slavernijverleden

Politiek

15 dec 2023, 09:46

De gemeente Hoorn, vroeger een van de belangrijkste steden in de Vereenigde Oostindische Compagnie, biedt geen excuses aan voor het slavernijverleden. Ook komt er geen erkenning van dat verleden. In de gemeenteraad is daar geen meerderheid voor, laat de Noord-Hollandse gemeente vrijdag weten. Wel wil Hoorn "stadsgesprekken" houden over racisme en discriminatie.

Eind juni was een onderzoek gepresenteerd naar de rol van Hoorn in de slavenhandel. De conclusie was dat de stad daar een zeer belangrijk aandeel in had. De Hoornse gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen legde de basis van de Nederlandse slavernij in Azië. Zijn standbeeld staat in het centrum van de stad.

Premier Rutte maakte in december vorig jaar namens de regering excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Dat zorgde voor veel emotie bij directe nazaten:

Veel emotie tijdens excuses slavernijverleden: 'Ik hoop dat het duidelijk is wat het voor ons betekent'
2:07
Veel emotie tijdens excuses slavernijverleden: 'Ik hoop dat het duidelijk is wat het voor ons betekent'

'Hoorn sterk betrokken'

Stadsbestuurders waren verantwoordelijk voor de compagnieschepen waarmee duizenden tot slaaf gemaakte mensen onder Hoornse vlag werden verscheept en verhandeld. "Als een van de weinige steden die vertegenwoordigd waren in de VOC en de WIC, was Hoorn sterk bij het Nederlandse systeem van slavernij betrokken", aldus de onderzoekers.

Premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander hebben eerder wel excuses aangeboden, net als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Vlissingen, Middelburg, Haarlem, de provincies Zuid-Holland en Zeeland, De Nederlandse Bank en ABN AMRO. Ook de gemeente Groningen wil excuses aanbieden.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.