Terug

Volg Hart van Nederland

'Gemeente Amsterdam eist krimp Schiphol vanwege overlast'

'Gemeente Amsterdam eist krimp Schiphol vanwege overlast'

Politiek

18 dec 2023, 10:55

De gemeente Amsterdam wil dat Schiphol het aantal vluchten van en naar de luchthaven met 12 procent verlaagd. De krimp moet ervoor zorgen dat omwonenden en het milieu minder overlast ervaren. Om dat te bereiken zal het college zich voortaan harder opstellen als aandeelhouder van de luchthaven, aldus wethouder Hester van Buren in het Parool.

Jarenlang stemde Amsterdam, dat voor twintig procent aandeelhouder is van Schiphol, mee met de staat tijdens aandeelhoudersvergaderingen van de luchthaven. Maar nu zet het gemeentebestuur de hakken in het zand. Het college van B&W pleit nu niet meer voor 'geen groei', maar juist voor een 'krimp in het aantal vluchten'.

Het kan regelmatig flink druk worden op Schiphol. Gelukkig zijn er voldoende tips om lang wachten te voorkomen:

Nooit meer wachten op Schiphol: met deze tips ben je in no-time door de securitycheck
2:08
Nooit meer wachten op Schiphol: met deze tips ben je in no-time door de securitycheck

'Herrie maken over geluidshinder'

Met een maximum van 440.000 starts en landingen per jaar wil de gemeente nog een stap verder gaan dan het demissionaire kabinet, dat terug wil naar 452.500. De gemeente zegt zich harder te zullen gaan opstellen in aandeelhoudersvergaderingen om haar doel te bereiken, door tegen voorstellen te stemmen die niet in lijn liggen met de nieuwe koers.

"Ik ga allereerst uit van samenwerking met Schiphol en het kabinet. Ik ben van huis uit niet zo activistisch, maar als het erop aankomt, zijn we vanaf nu een activistische aandeelhouder van Schiphol", aldus Van Buren tegen de krant. "Ook met 20 procent kunnen we flink herrie maken over geluidshinder. Ik ben ervan overtuigd dat lawaai maken helpt – in Den Haag, maar ook in Brussel."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.