Terug

Volg Hart van Nederland

Gelderse dorpje Stroe verwacht duizenden boeren voor stikstofprotest: 'De laatste vredige actie'

Gelderse dorpje Stroe verwacht duizenden boeren voor stikstofprotest: 'De laatste vredige actie'

Politiek

21 juni 2022, 22:33

In het Gelderse Stroe worden dinsdag voorbereidingen getroffen voor het landelijke stikstofprotest op woensdag, waaraan naar verwachting tienduizenden boeren zullen meedoen. Zo wordt het manifestatieterrein gereedgemaakt en zijn in de buurt ervan spandoeken en borden opgehangen. Ook boer Gert-Jan Brouwer zal aanwezig zijn. Hij stelt zijn grond beschikbaar voor het protest. "Dit is boertje pesten", zegt hij tegen Hart van Nederland.

Gert-Jan is woedend op politiek Den Haag. De plannen van het kabinet om de stikstofuitstoot van de meeste gebieden met zo'n zeventig tot tachtig procent te reduceren, schieten bij hem volledig in het verkeerde keelgat. "Iedere vier jaar hebben we nieuwe regelgeving. Dat werkt niet. We investeren tonnen in wat de regering zegt, maar dat moet afgelopen zijn. We moeten vooruit kijken."

Stroe op z'n kop

En om die plannen kracht bij te zetten, vindt woensdag een landelijk boerenprotest plaats. Stroe, normaal gesproken een rustig dorpje met ruim 1.600 inwoners, is het epicentrum van de actie. Het dorpje staat op z'n kop. De gemeente Barneveld, waar Stroe onder valt, roept in een schriftelijke reactie haar inwoners, organisaties en bedrijven op om thuis te blijven en niet de weg op te gaan als dat strikt noodzakelijk is. Ook het MBO-college in Barneveld gaat dicht, omdat studenten en medewerkers de school waarschijnlijk niet zullen kunnen bereiken.

Ondanks de reuring en ongemakken die de boeren met hun actie zullen veroorzaken, kan het protest in ieder geval op goedkeuring rekenen van de ChristenUnie. "Het is terecht dat ze dit doen. Het gaat om hun existentie", zegt Tweede Kamerlid Pieter Grinwis. "Het is volstrekt begrijpelijk en ik neem het donderdag mee het debat in." Dan bespreekt de Tweede Kamer de stikstofplannen van het kabinet.

'Zwaar gediscrimineerd'

Maar bespreken is voor Gert-Jan niet genoeg. Hij wil gehoord worden. "Het klopt van geen kant. Laten we eerlijk wezen. Dit is een bepaalde groep mensen in Nederland aan de kant zetten. We worden zwaar gediscrimineerd."

Eerder verzamelde een aantal boeren zich al bij stikstofminister Christianne van der Wal. Mochten de protesten van woensdag niets uitrichten, dan bezinnen de boeren zich op andere maatregelen. "Dit is de laatste vredige actie", zegt Gert-Jan. "De overheid is het zat dat wij met onze trekkers de weg op gaan. Maar wij laten onze trekkers nooit thuis. Nooit."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.