Terug

Volg Hart van Nederland

Fries dorp de dupe van afsluiting A7: 'Het is écht hectisch hier'

Politiek

12 jan 2023, 21:44

Het Friese dorp Hommerts heeft veel last van de wegafsluiting van de A7 bij hen in de buurt. Al het verkeer dat normaal over de snelweg zou gaan, moet nu door hun dorp. "Ik heb problemen om op m'n eigen erf te komen."

"Het was eerst veel rustiger dan nu", vertelt een man die aan de weg woont waar de spits nu langsrijdt. "Vooral 's morgens rond een uur of zeven en 's middag 's middags om een uur of vijf. Dan is het hier even hectisch hoor."

Het wegdek van de A7 onder het aquaduct in de Prinses Margriettunnel kwam op 14 december omhoog en sindsdien is de snelweg tussen Sneek en Joure afgesloten. Mensen moeten daarom omrijden via de N354, die dwars door Hommerts loopt.

Duurt nog wel een half jaar

Het is voor de bewoners een stuk lastiger om de weg op te komen, zegt een vrouw. "Maar dan ga ik gewoon iets eerder van huis." Voor ondernemers die in het dorp zitten, is het probleem minder goed op te lossen. Sybe Greidanus heeft een aannemings- en bestratingsbedrijf in het dorp en zijn chauffeurs lopen aardig wat vertraging op.

"Het duurt langer om hiervandaan bij onze klanten te komen en weer terug. Per dag gingen er ongeveer 35.000 voertuigen door het aquaduct, waarvan 5.000 vrachtauto's. Stel dat die vrachtauto's allemaal een kwartier vertraging hebben - en dat hebben we - dan brengt dat een kostenpost met zich mee van tussen de 15 en 20 miljoen euro op jaarbasis."

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat bezocht woensdag de Prinses Margriettunnel. Op Twitter zegt hij dat het heropenen van de weg hoog op zijn lijstje staat. "Ik neem deze zorgen zeer serieus, de A7 moet zo snel als mogelijk is weer open."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.