Terug

Volg Hart van Nederland

Flinke meerderheid Kamer wil lik-op-stuk bij verstoorders dodenherdenking

Politiek

25 apr 2024, 20:10

Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat antisemitisme harder wordt aangepakt. Om te beginnen moet op 4 mei het snelrecht worden toegepast als mensen de Nationale Dodenherdenking verstoren.

Meerdere fracties uit de Kamer willen graag dat het snelrecht toegepast kan worden mocht er een verstoring ontstaan. Hier zou ook meteen een afschrikwekkende werking van uitgaan, betoogden Kamerleden in een debat over antisemitisme.

Bij snelrecht gaat justitie snel na het plegen van een strafbaar feit over tot vervolging. Het is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.

Antisemitisme moet als discriminatiegrond worden bestempeld, zodat het strenger bestraft kan worden, vinden onder meer VVD en de ChristenUnie. Een aantal fracties, waaronder Volt en de SP, wil dat een bezoek aan het Holocaustmuseum voor alle scholieren in Nederland gratis wordt.

Wrijving in de Kamer

Alle fracties, behalve de afwezige Forum voor Democratie, spraken zich in het debat fel uit tegen het groeiende antisemitisme in Nederland. Het gros van de fracties kwam met een keur aan voorstellen om dat aan te pakken, waarbij enkele voorstellen tot felle kritiek leidde van DENK en in minder felle bewoordingen van Volt en de Partij voor de Dieren.

Zo wil BBB dat nieuwkomers moeten onderschrijven Joden te beschermen, zei voorvrouw Caroline van der Plas. De SGP steunt dit voorstel. Dit leidde tot verontwaardiging van DENK-fractievoorzitter Stephan van Baarle, die Van der Plas verweet "mensen met een andere afkomst weg te zetten als antisemiet of potentieel antisemiet".

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.