Terug

Volg Hart van Nederland

Felle kritiek op komst crisisnoodopvang Sittard, 'burgemeester boekje te buiten'

Politiek

23 mei 2023, 22:24

De gemeenteraad van Sittard heeft zich niet populair gemaakt. Ondanks hevige kritiek van honderden omwonenden heeft de raad ingestemd met de komst van een crisisnoodopvang aan de Zürichstraat, vlakbij het stadion van voetbalclub Fortuna Sittard. De besluitvorming en communicatie rondom de opvang hebben geleid tot woede en verontwaardiging bij de oppositie en bewoners.

Omwonenden kregen eerder deze maand te horen dat er een tijdelijke opvanglocatie komt voor asielzoekers uit Ter Apel. De eerste asielzoekers worden al op 12 juni verwacht. Het steekt de bewoners van de naburige wijk Sanderbout dat zij hier nog geen twee weken geleden over zijn ingelicht, terwijl de plannen al sinds februari besproken werden.

Tijdens een door de Stadspartij aangevraagd spoeddebat waren enkele tientallen omwonenden aanwezig op de tribune. Vanuit de raad kreeg burgemeester Hans Verheijen forse kritiek van een deel van de oppositie. Verheijen zou buiten zijn boekje zijn gegaan door een besluit tot de opvang te nemen zonder de gemeenteraad en omwonenden tijdig te raadplegen. Een meerderheid van de raad wil dit nu rechtbreien door toch een raadsbesluit te nemen of de burgemeester alsnog het mandaat te geven om het besluit te nemen, al zijn omwonenden daar niet blij mee.

Hoe is de crisisnoodopvang in Sittard tot stand gekomen?
  • Eind februari 2023 wordt door de Veiligheidsregio het idee opgeworpen om een opvanglocatie te realiseren aan de Zürichstraat in Sittard, vanwege het stoppen van de opvang in Landgraaf halverwege april. Hierop is door de burgemeester bestuurlijk verzocht het idee verder uit te werken, zonder hier daadwerkelijk aan te committeren.

  • Op 27 maart 2023 vindt het eerste officiële bestuurlijke overleg plaats tussen de burgemeester en de Veiligheidsregio over het realiseren van de opvang op de locatie aan de Zürichstraat, en wordt daarna nog een paar keer besproken.

  • Op 28 april 2023 krijgt de Veiligheidsregio de toezegging vanuit het ministerie van Veiligheid & Justitie dat deze alle gemaakte kosten voor de opvang zal vergoeden, op 8 mei wordt dit schriftelijk bevestigd.

  • Op 8 mei 2023 worden de fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeenteraad in een besloten vergadering in het geheim bijgepraat over de plannen voor de opvang.

  • Op 9 mei 2023 nemen de burgemeester en wethouders het besluit om de opvang te realiseren.

  • Op 9 en 10 mei 2023 wordt de omgeving geïnformeerd over de komst van de opvang, het betreft hierbij alleen bedrijven en sportverenigingen.

  • Op 12 mei 2023 beginnen de eerste voorbereidende werkzaamheden aan de locatie aan de Zürichstraat.

  • Op 16 mei 2023 wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd in het Fortuna Sittard Stadion.

  • Op 22 mei 2023 starten de eerste werkzaamheden aan de opvang aan de Zürichstraat.

  • Vanaf 12 juni 2023 moeten de eerste bewoners onderdak vinden in de opvang. De opvang zal maximaal één jaar op de locatie blijven.

Petitie

Bewoners van de nabijgelegen wijk Sanderbout zijn uiterst kritisch. Op sociale media uiten honderden bewoners van de wijk hun bezorgdheid over de komst van de opvang. Velen vrezen overlast en onveiligheid, terwijl anderen zich overvallen voelen door het besluit en zich afvragen waarom ze niet zijn betrokken bij de informatiesessies van de gemeente.

Een petitie tegen de crisisnoodopvang heeft ruim 1800 handtekeningen verzameld. De meeste daarvan zijn anoniem, maar ook is te zien dat er zeker enkele tientallen tot honderden handtekeningen van bewoners van Sittard afkomstig zijn.

Burgemeester Verheijen verdedigt het besluit en beweert bevoegd te zijn om de crisisnoodopvang zelf te starten. Hij wijst erop dat andere gemeenten ook opvang bieden zonder een raadsbesluit. Verheijen stelt dat Sittard-Geleen de verantwoordelijkheid moet nemen om asielzoekers op te vangen, omdat de gemeente anders gedwongen kan worden om dit te doen.

Ook geeft hij aan dat er geen noodzaak was om de bewoners van Sanderbout te informeren, aangezien zij op grotere afstand van de opvang wonen dan de bedrijven in de directe omgeving. Hij belooft wel een bijeenkomst voor bewoners te organiseren als daar behoefte aan is.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.