Terug

Volg Hart van Nederland

FDF woest om stikstofplan en kondigt nieuwe acties aan, ook milieuorganisaties ontevreden

Politiek

14 okt 2022, 22:17

Het kabinet doet opnieuw een knieval voor de agrarische sector, zeggen milieuorganisaties Greenpeace en Mobilisation for the Environment (MOB) in een gezamenlijke reactie op de stikstofplannen. Dat ziet Farmers Defence Force (FDF) héél anders. "Het is helemaal mis", reageert voorman Mark van den Oever. De boeren gaan "weer ouderwets gas geven, reken daar maar op", zegt hij in een vlog met de titel "It giet oan".

Er komen dus weer acties, bevestigt Sieta van Keimpema van FDF. Wanneer en om wat voor acties het gaat, weet ze nog niet.

Milieuorganisaties vinden op hun beurt dat het met de kabinetsplannen "volstrekt onduidelijk" is of de meest kwetsbare natuur gered wordt. In het plan ontbreekt de ecologische onderbouwing van de kortetermijnmaatregelen, aldus de organisaties.

'Rode lijn'

Van den Oever vindt dat de ministers niet naar de boeren geluisterd hebben. Hij zegt dat de boeren niet betutteld willen worden. "De overheid dringt zich veel te veel op binnen het bedrijf", zegt Van Keimpema daarover. Het gaat met name om de plannen over hoe het land in te delen ('zonering'). Volgens de plannen moeten provincies regionale kaarten maken die aangeven waar bepaalde takken van landbouw geschikter zijn. Bedrijven zouden dan, op termijn, verplaatst moeten worden. "Dit is voor ons een rode lijn", zegt Van Keimpema.

Het kabinet vindt het belangrijk dat de boeren zich weer gewaardeerd voelen. De bedoeling is om het vertrouwen te herstellen. Boerenactiegroep Agractie vindt deze intenties goed en wil dat ze omgezet worden in daden. Dat schrijft voorman Bart Kemp vrijdag.

Boeren uitkopen

Om binnen een jaar een einde te maken aan de uitstoot van de vijf- tot zeshonderd meest vervuilende stikstofuitstoters, noemen de ministers ambitieus. Ze willen voor een "gefaseerde aanpak" gaan. Agractie benadrukt wederom dat de groep er niet mee akkoord gaat als boeren onvrijwillig worden uitgekocht.

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland is genuanceerder in reactie op de stikstofplannen. De organisatie zegt dat het kabinet de kritiek van de afgelopen maanden serieus lijkt te nemen.

'Groot schandaal'

In de plannen van landbouwminister Piet Adema en stikstofminister Christianne van der Wal staat verder dat ze afspraken met agrariërs vast gaan leggen in een zogenoemd landbouwakkoord. Daarnaast ligt de focus op 'melders', boerenbedrijven die op dit moment buiten hun eigen schuld niet de juiste stikstofvergunning hebben. Dat laatste is volgens Van den Oever het enige goede plan van de ministers.

Maar de milieuorganisaties vinden het een "groot schandaal" dat deze melders voorrang krijgen op het redden van de meest kwetsbare natuur. Ook zijn ze niet te spreken over het plan om op twee ijkmomenten opnieuw de stikstofplannen te evalueren. "Dat zet de deur nú al wagenwijd open voor vertragingstactieken van onwillige provinciale bestuurders." Greenpeace en MOB vrezen dat de aanpak van de natuurcrisis op de lange baan is geschoven.

Een aantal natuurorganisaties is wel blij dat "het kabinet het ambitieuze stikstofplan van Remkes omarmt". "Nu kunnen we snel aan de slag", schrijven Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, Vogelbescherming, de Natuur- en Milieufederaties, Landschappen NL en SoortenNL.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.