Terug

Volg Hart van Nederland

Extra compensatie voor studenten die dupe zijn geworden van leenstelsel

Politiek

16 mei 2024, 18:13

De aanstaande coalitie trekt ongeveer 1,4 miljard euro uit om studenten uit de pechgeneratie te compenseren voor het oude leenstelsel. Het gaat volgens het hoofdlijnenakkoord om een "extra eenmalige tegemoetkoming".

Nu de formatie na bijna een halfjaar tot een einde is gekomen en de plannen op tafel liggen, komt er voor veel Nederlanders een verlossend antwoord op vraagstukken die hen aan het hart gaan. Een groep die al een tijd de noodklok luidt is de pechgeneratie, dat zijn studenten die tussen 2015 en 2023 begonnen met studeren. In plaats van de basisbeurs die studenten in de jaren daarvoor kregen, moesten deze studenten het doen met een lening.

Die lening moest na de studie met rente worden terugbetaald. De maatregel moest onderwijs toegankelijker maken, maar werkte averechts. Daarom werden de veranderingen in 2023 teruggedraaid. Daarbij werd een miljard euro uitgetrokken om gedupeerde studenten te compenseren. Studentenbonden vonden dat bedrag te laag.

Zo denkt Nederland over de aanstaande rechtse coalitie:

Hoe kijken deze Nederlanders aan tegen het nieuwe rechtse kabinet?
1:34
Hoe kijken deze Nederlanders aan tegen het nieuwe rechtse kabinet?

Te laag bedrag

Er werd in eerste instantie 1 miljard euro uitgetrokken als tegemoetkoming voor de pechgeneratie. Studentenbonden vonden dit bedrag te laag. NSC had eerder al voorgesteld om de 'pechgeneratie' tegemoet te komen, maar de Tweede Kamer heeft daar in april niet over gestemd.

De partij van Pieter Omtzigt wilde de compensatie in 2026 betalen. Dat wordt nu 2027.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.