Terug

Volg Hart van Nederland

'Duizenden' Nederlandse boeren maken zich op voor protest in Brussel

Politiek

3 juni 2024, 22:56

Farmers Defence Force (FDF) verwacht dat dinsdag "duizenden" Nederlandse boeren naar het boerenprotest in Brussel gaan. "We hopen op meer dan 5000. Ongeveer vijfhonderd boeren uit Nederland gaan met de trekker", zegt Mark van den Oever, voorman van de boerenactiegroep.

Eerder werd bekend dat voor boeren die met een trekker naar Brussel willen, verzamellocaties worden opgezet. Het gaat om onder meer Wagenberg, Someren en Schaijk. Ook Heerlen in Limburg is een van de verzamelpunten. De politie-eenheid Limburg laat in een reactie weten niet op de hoogte te zijn van een boerencolonne die dinsdagochtend in de provincie zou vertrekken.

Geen extra politie-inzet

De politie-eenheden Zeeland-West-Brabant en Oost-Brabant, waar de andere verzamelplekken onder vallen, voorzien geen extra inzet naar aanleiding van de geplande colonnes. "We kennen de signalen en we houden het in de gaten", zegt een woordvoerder van de eenheid Zeeland-West-Brabant. Bij de eenheid Oost-Brabant is te horen dat de reguliere dienst vannacht langsgaat bij het verzamelpunt, maar dat er geen reden is om extra personeel in te zetten.

De demonstratie begint om 12.00 uur in het Atomiumpark in de Brusselse hoofdstad. De verwachting is dat boeren uit veel verschillende Europese landen zich bij de manifestatie zullen aansluiten. In aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement protesteren ze tegen het "landbouwsloopbeleid in Brussel", aldus FDF.

Eerlijke concurrentie

De protesterende boeren vragen vooral om eerlijke concurrentie. "In het buitenland mogen allerlei middelen gebruikt worden die hier verboden zijn. En vervolgens worden er allerlei producten zoals hormoonvlees uit Amerika ingevoerd en verkocht in Nederland, dat mag gewoon hier op het bord liggen. Maar Nederlandse boeren mogen geen hormonen gebruiken. Die koeien in Amerika groeien 20 of 25 procent harder, dan kan je moeilijk concurreren", stelt Van den Oever.

Daarnaast zegt hij dat het oneerlijk is dat Europese subsidies worden gebruikt om fruitbedrijven buiten Europa op te zetten, waar de regels veel minder streng zijn.

Wil jij Hart van Nederland op het startscherm van je telefoon?

Ben jij fan van de website van Hart van Nederland en wil je die standaard op het startscherm van je telefoon? Dat kan! Op deze manier download je Hart van Nederland op iOS of Android en heb je altijd een icoontje op je startscherm staan, net als andere nieuwsapps.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.