Terug

Volg Hart van Nederland

Duizenden deelnemers Pride Walk willen meer gelijkheid lhbti'ers

Duizenden deelnemers Pride Walk willen meer gelijkheid lhbti'ers

Politiek

30 juli 2022, 17:34

In Amsterdam hebben enkele duizenden mensen meegelopen met de jaarlijkse Pride Walk, een demonstratie voor gelijke rechten voor lhbti'ers wereldwijd. De wandeltocht, die kan worden gezien als de aftrap van de Pride Amsterdam-week en die dit jaar voor de 10e keer wordt gehouden, is rond het middaguur begonnen op de Dam en eindigt in het Vondelpark.

De deelnemers aan de optocht dragen regenboogvlaggen en Progress Pride-vlaggen, die staan voor nog meer diversiteit in de regenbooggemeenschap. Ook zijn er spandoeken met teksten als 'Queer liberation' en 'We are here, we are queer, refugees are welcome here'.

Voor het eerst in jaren

In het Vondelpark openen cultuurminister Robbert Dijkgraaf en burgemeester Femke Halsema de Pride Amsterdam-week, die na de coronajaren nu weer als vanouds gaat plaatsvinden. Hoogtepunt wordt de jubileumeditie van de Canal Parade, de traditionele botenparade door de Amsterdamse grachten. Die wordt volgende week zaterdag voor de 25e keer gehouden.

Het thema dit jaar is My Gender, My Pride. Daarmee vraagt de organisatie extra aandacht voor groepen die zijn achtergebleven bij de seksuele emancipatie, zoals personen die transgender of non-binair zijn. In de Pride Walk lopen vertegenwoordigers van deze groepen voorop.

Acceptatie

"Hardnekkig volhouden. Dat is niet gemakkelijk, als je wordt uitgescholden, bedreigd, geslagen op straat, of uitgestoten uit je gemeenschap en je familie. Voor veel mensen die hier vandaag lopen en zijn, is vrijheid een dagelijkse strijd. Tegen intimidatie, onverdraagzaamheid, tegen de ontkenning van je hele wezen", aldus burgemeester Halsema.

Onder de deelnemers is ook schrijver Splinter Chabot. Tegen AT5 zegt hij mee te lopen omdat het "in meer dan zeventig landen strafbaar is om homoseksueel te zijn, in elf landen staat er de doodstraf op. Dat zegt iets over of je mag zijn wie je wilt zijn". Chabots debuutroman Confettiregen werd onlangs verkozen tot mooiste queerboek van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.