Terug

Volg Hart van Nederland

Diplomaten in Brussel: Turkije steunt Mark Rutte als NAVO-chef

Politiek

29 apr 2024, 12:22

Turkije steunt demissionair premier Mark Rutte als NAVO-chef. Dat hebben diplomaten in Brussel bevestigd. Rutte was afgelopen vrijdag op bezoek bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om steun te krijgen voor zijn kandidatuur voor de topjob. Er zijn nu nog drie NAVO-landen over die Rutte moet zien over te halen.

Rutte heeft de steun nodig van alle 32 leden van het militaire bondgenootschap. Alleen Roemenië, dat de eigen tegenkandidaat president Klaus Iohannis steunt, en Hongarije en Slowakije moeten nu nog omgaan. Hongarije is volgens diplomaten het moeilijkste om te overtuigen voor Rutte te zijn. De Hongaarse regering van premier Viktor Orbán heeft zich zelfs publiekelijk tegen zijn kandidatuur gekeerd.

Grote steun voor Rutte

De Verenigde Staten, die de belangrijkste stem hebben in de benoeming, hebben zich eerder al achter Rutte geschaard. Washington hoopt dat de benoeming rond is voor in juli een grote NAVO-top in datzelfde Washington wordt gehouden.

Turkije is het een-na-grootste NAVO-land met het een-na-grootste leger. Eerder lag het land lang dwars bij bijvoorbeeld de toetreding van Zweden.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.