Terug

Volg Hart van Nederland

Derdelanders uit Oekraïne mogen voorlopig toch blijven

Politiek

2 apr 2024, 22:57

Derdelanders die uit Oekraïne zijn gevlucht, mogen voorlopig toch in de opvang in Nederland blijven. Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, dinsdagavond bepaald.

Hun recht op bescherming is eigenlijk verlopen, maar dit wordt aangevochten bij de rechter. De rechtbank in Amsterdam heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie om verduidelijking van de regels gevraagd. In afwachting van het antwoord daarop mogen derdelanders blijven.

Uitspraak geldt voor zes mensen

De uitspraak van dinsdag geldt voor zes mensen, maar is wel "richtinggevend", zegt de Raad van State. Andere derdelanders zouden in dezelfde omstandigheden dezelfde voorlopige uitspraak krijgen.

Derdelanders zijn mensen die met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne woonden, toen Rusland dat land binnenviel. Ze vluchtten naar Nederland en kregen hier bescherming, net als Oekraïners. Ze mochten hier wonen, werken en studeren, en kregen leefgeld.

Verlengd tot volgend jaar

Voor Oekraïners en voor derdelanders met een permanente Oekraïense verblijfsvergunning is dit verlengd tot volgend jaar, maar het kabinet heeft besloten de opvang van deze derdelanders te stoppen.

Begin dit jaar oordeelde de Raad van State dat de groep vluchtelingen vanaf 4 maart inderdaad geen recht op opvang meer heeft. Vervolgens kregen ze vier weken, dus tot dinsdag, om asiel aan te vragen of de opvang te verlaten. Ze zouden in hun land van herkomst moeten wachten op het einde van de oorlog in Oekraïne.

Geen recht op bescherming

Na dat oordeel kregen de derdelanders een zogenoemd terugkeerbesluit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarin kregen ze officieel te horen dat ze geen recht op opvang meer hebben. Veel derdelanders zijn daarop naar de rechter gestapt. De rechtbanken in Den Haag, Rotterdam, Zwolle, Utrecht en Arnhem hebben in de afgelopen dagen geoordeeld dat deze groep geen recht op bescherming meer heeft.

Maar de rechtbanken in Haarlem, Roermond en Den Bosch bepaalden juist dat de derdelanders in Nederland mogen blijven zolang dat geldt voor Oekraïners. De rechtbank in Amsterdam vroeg de Europese rechters om duidelijkheid. De rechtbank in Utrecht verbood voorlopig de uitzetting van 95 derdelanders, omdat hun zaken niet op tijd konden worden behandeld.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.