Terug

Volg Hart van Nederland

Respect, maar ook kritiek na vertrek Staghouwer: 'Hij was totaal niet geschikt'

Respect, maar ook kritiek na vertrek Staghouwer: 'Hij was totaal niet geschikt'

Politiek

5 sep 2022, 20:37

Caroline van der Plas (BBB) noemt het aftreden van landbouwminister Henk Staghouwer 'onvermijdelijk'. Ze vindt het heel vervelend voor de (oud-)minister zelf, "maar als minister van Landbouw was hij totaal niet geschikt", zegt ze op Twitter.

"Het doet toch wat met je als mens. Ik wens hem dan ook veel sterkte", schrijft Van der Plas verder, die zich tegelijkertijd hardop afvraagt wie dan wél de nieuwe minister van Landbouw moet worden.

Een volger van Van der Plas oppert dat zijzelf de schoen moet aantrekken, maar daarop reageert de politica: "Ik mag nog niet. Ik zit nog niet in de coalitie."

'Verdrietige dag'

Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, de partij van Staghouwer, spreekt van 'een verdrietige dag'. "Negen maanden geleden had Henk de moed om 'ja' te zeggen toen ik hem vroeg om vanuit Groningen over te komen om minister te worden. Van dichtbij heb ik gezien hoe hij alles heeft gegeven om die pittige verantwoordelijkheid waar te maken. Ook op de momenten dat het zwaar was. (...) Uiteraard heb ik begrip voor Henks beslissing, respecteer ik die ook, maar ik vind dit ook een bitter moment."

D66-leider Jan Paternotte noemt de vertrokken bewindsman een "bestuurder met een warm hart". Hij vervolgt: "Hij ging het waagstuk van de politiek aan, wetend dat de opgave lastig zou zijn. De openheid waarmee hij zijn besluit verklaart verdient lof."

Premier Mark Rutte heeft "veel waardering voor het werk dat Henk Staghouwer heeft verzet" als minister van Landbouw. "Ik respecteer zijn dappere besluit om zijn taken neer te leggen en wens hem alle succes in de toekomst", aldus Rutte. Het is de eerste bewindsman van het vierde kabinet van Rutte die opstapt. Staghouwer lag al langer onder vuur in de Tweede Kamer.

Geert Wilders geeft op Twitter impliciet advies aan de premier. "Kijk en luister goed Rutte, je kan nog heel wat leren van die man."

'Nieuw en stevig perspectief'

Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) laat op Twitter weten veel respect te hebben voor het besluit van Staghouwer. "Ik ben hem dankbaar voor zijn inzet. De landbouw staat voor een grote verandering. Dat vraagt om een nieuw en stevig perspectief voor de boeren en het platteland."

Ook de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) heeft van zich laten horen. Volgens de organisatie is het van cruciaal belang dat er snel een opvolger voor Staghouwer wordt benoemd. "De belangrijke dossiers in de sector vragen daarom."

'Kleurloos persoon'

Voorman Bart Kemp van de boerenactieclub Agractie Nederland zegt dat het vertrek van Staghouwer hem en zijn achterban verrast. "We kennen hem als een wat kleurloos persoon en hebben nog weinig concrete visie bij hem gezien. Hij stond ook voor een onmogelijke opgave, perspectief creëren tegen de marktwerking en internationale verdragen in. En dat in een tijd waarin steeds meer mensen grote moeite hebben de dagelijkse boodschappen te kunnen betalen."

Over interim-minister Carola Schouten is Kemp duidelijk: "Schouten heeft nooit waarde gehecht aan een goede verstandhouding met de boeren. Tijdens haar bewindsperiode is de vertrouwenscrisis sterk toegenomen." Hij zegt erop te rekenen dat zij de post niet lang zal vervullen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.