Terug

Volg Hart van Nederland

Demonstranten laten 'Klimaatalarm' afgaan: 'Laat de politiek mijn generatie in de steek?'

Politiek

14 mrt 2021, 17:49

Door heel Nederland is zondagmiddag het 'Klimaatalarm' geslagen. In veertig plaatsen wordt op deze laatste dag voor de verkiezingen gedemonstreerd voor een 'eerlijk en daadkrachtig' klimaatbeleid. In Deventer waren drie generaties naar de De Brink gekomen om te protesteren.

"Ik maak me zorgen om de toekomst", legt de negentienjarige Isa Opheikens uit aan Hart van Nederland. "Laat de overheid en de politiek mijn generatie in de steek?", vraagt ze zich af. Isa was een van mensen die de honderden demonstranten in de Overijsselse stad toesprak voorafgaand aan het Klimaatalarm om 15.00 uur.

'Kan ik wel kinderen nemen?'

De nood is hoog, benadrukt de tiener, die ondanks haar jonge leeftijd nu al een grote urgentie voelt. "Ik zou later graag kinderen willen, maar is dat wel verantwoord als de overheid ons niet beschermt? En er zoveel ellende op ons afkomt?"

Ook bij de oudere generatie is de ernst van de problematiek inmiddels doorgedrongen. "Ik maak me zorgen om de toekomst van mijn kleinkinderen", verklaart spreker Marlies Gommers (70). "Als babyboomer voel ik me medeverantwoordelijk voor de huidige situatie. Voor de tijd die mij rest wil ik graag bijdragen aan het terugdringen van de opwarming van de aarde."

Klimaat geen dominant thema

De timing van het klimaatprotest is natuurlijk niet geheel toevallig gekozen: maandagochtend vroeg gaan de eerste stembureaus open voor de Tweede Kamerverkiezingen. Tot grote frustratie van de aangesloten organisaties bij de Klimaatcrisis Coalitie is het onderwerp niet het dominante thema in de campagne.

Ook kiezers valt het op dat dat het klimaat bij deze verkiezingen niet echt op agenda staat, blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.000 mensen. Bijna de helft van de deelnemers geeft aan dat het onderwerp niet hoog op het prioriteitenlijstje staat van de partij waarop zij deze week gaan stemmen.

'We hebben de politiek nodig'

Sies Overbeek vindt ook dat 'Den Haag' meer moet doen om de klimaatcrisis te bezweren. "Welke kansen krijgt mijn generatie om bij te dragen aan een duurzame wereld waarin respect voor de aarde centraal staat in plaats van zoveel mogelijk winst maken ten koste van de aarde?", vraagt de dertiger zich af. "Daarvoor hebben we de politiek nodig!"

Om klokslag drie uur maakten demonstranten in heel Nederland een minuut lang lawaai met trommels, bellen en door de schreeuwen. Ook werden op verschillende plekken de kerkklokken geluid. Door de coronamaatregelen konden er maar een maximaal aantal deelnemers fysiek aanwezig zijn bij de protesten, de rest alles live volgen in een online programma.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van NoTies/opiniepeiler Maurice de Hond.

Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.