Terug

Volg Hart van Nederland

De Jonge reageert op Jodenvergelijking door Baudet: 'Geen aandacht geven'

Politiek

15 nov 2021, 17:54

Minister Hugo de Jonge is woedend over de omstreden uitspraken van Thierry Baudet. De leider van Forum van Democratie (FvD) tweette zondag dat ongevaccineerden "de nieuwe Joden" zijn en dat "wegkijkende uitsluiters de nieuwe nazi's en NSB'ers" zijn.

De Jonge zei maandag dat "iedereen" worstelt met hoe om te gaan met alle beperkingen. Zelf heeft hij die worstelingen ook, benadrukte de minister die het coronabeleid in zijn takenpakket heeft. Wat volgens hem het beste werkt, is "normeren en negeren". "Soms kies je ervoor een streep te trekken, soms kies je ervoor er niks over te zeggen."

'Walgelijk en misplaatst'

De bewindsman noemt de laatste oorlogsvergelijking van Baudet "walgelijk, totaal misplaatst en heel kwetsend voor heel veel mensen", maar ook "een zoveelste poging van Baudet tot polariseren en te zorgen dat het om hem gaat". Hij adviseert verder niet te veel aandacht aan de uitspraken van de politicus te geven, "want alles wat aandacht krijgt, groeit".

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) reageerde zondag al furieus op de tweet van Baudet. Medewerker Aron Vrieler van het centrum stelde dat Baudet door zijn uitspraken niet meer serieus te nemen is. "Als Joden tijdens de Holocaust hun lot konden ontwijken door twee prikjes te nemen, hadden ze dat wel gedaan."

Volgens hem zegt de politicus met zijn woorden nu expliciet "dat we de Holocaust herleven". Directrice Hanna Luden zei dat de FvD-voorman met dit soort uitspraken meewerkt "aan de ontkenning van de geschiedenis". "De geschiedenis mag niet verkracht worden." Ze riep andere Tweede Kamerlieden op om afstand te nemen van de beweringen van hun collega.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.