Terug

Volg Hart van Nederland

D66'ers die brief verstuurden: partijcultuur moet veranderen

D66'ers die brief verstuurden: partijcultuur moet veranderen

Politiek

22 apr 2022, 06:46

De partijcultuur binnen D66 moet veranderen. Dat zeiden de Jonge Democraat Daphnie Ploegstra en vertrouwenspersoon Jelle Ages van de Jonge Democraten donderdag in het actualiteitenprogramma Op1 naar aanleiding van het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de partij.

Ploegstra en Ages waren de initiatiefnemers van een brief waarin D66-leden uitleg van het partijbestuur eisten over de wijze waarop het partijbestuur is omgegaan met de conclusies van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van de inmiddels opgestapte partijstrateeg Frans van Drimmelen.

Ploegstra stelde dat de "casus van Van Drimmelen" een symptoom is van een probleem, "namelijk een partijcultuur waar dit door soort dingen blijkbaar kunnen gebeuren zonder dat er tijdig actie wordt ondernomen". Ploegstra en Ages maakten duidelijk dat ze die partijcultuur niet met zijn tweeën kunnen veranderen. "Daar hebben we zoveel mogelijk mensen voor nodig."

Voorzitter door het stof

Eerder donderdag was D66-voorzitter Victor Everhardt door het stof gegaan voor de manier waarop het partijbestuur is omgegaan met de conclusies van het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van Van Drimmelen. Hij maakte excuses aan het slachtoffer van de MeToo-zaak en aan de leden van zijn partij.

Ook partijleider Sigrid Kaag uitte in een chaotische persconferentie op het partijbureau haar spijt dat zij niet meer heeft gedaan met de berichten die het slachtoffer aan haar persoonlijk stuurde. Kaag en Everhardt stonden donderdag na bijna een week van stilte de pers te woord over berichtgeving in de Volkskrant over de kwestie.

Bekijk de verklaring van D66-voorzitter Victor Everhardt en Sigrid Kaag hier terug.

Eerste stap

Ploegstra noemde de excuses op de persconferentie een "eerste stap" en stelde dat er wat helderheid is gekomen over wat is gebeurd, maar dat er nog heel wat vragen leven bij leden over wat er precies is gebeurd. Ook zei ze dat er eindelijk erkenning is voor het slachtoffer dat hier zo lang op heeft moeten wachten.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.