Terug

Volg Hart van Nederland

Concept landbouwakkoord: duurzamer voedsel, meer geld voor boeren

Politiek

16 mei 2023, 16:02

Er komen strengere duurzaamheidseisen waar de landbouwsector aan moet voldoen. Daar tegenover staat dat boeren een hogere marge overhouden. Dat staat in een conceptversie van het landbouwakkoord waar het kabinet onder meer met boeren over onderhandelt, bevestigen ingewijden.

Het is nog niet bekend waar de hogere prijzen terechtkomen, maar bronnen zeggen dat deze niet alleen worden opgebracht door de consument. "De keten betaalt mee aan de hogere prijzen", aldus een ingewijde. Ook gaat het specifiek niet om nieuwe keurmerken, maar om één sectorbrede standaard waar de hele landbouw aan moet voldoen.

Ook gaan boeren meer doen aan natuurbeheer, in ruil voor een vergoeding. Hiermee wordt waardevermindering van landbouwgrond deels gecompenseerd.

Concept

Bronnen benadrukken wel dat het om een conceptversie van het akkoord gaat, waaraan mogelijk nog geschaafd wordt. Wat voor bedragen ermee gemoeid zijn, zeiden zij niet. Verder is nog veel onduidelijk, bijvoorbeeld over mestbeheer of grondgebruik.

Woensdag wordt verwacht dat de onderhandelende partijen samen het concept presenteren. Daarna worden de plannen doorberekend door het Planbureau voor de Leefomgeving, waarna de organisaties hun plannen voorleggen aan hun achterbannen.

Scepsis bij boeren

Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) wees de concepttekst vorige week af. Dat gebeurde na onderhandelingen aan de zogenoemde hoofdtafel van het landbouwakkoord. Flinke bijsturing was wat LTO betreft nodig. De organisatie wilde dinsdag niet reageren.

Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF), zegt in een eerste reactie zeer sceptisch te zijn over de plannen. "Waardedaling van de grond zie ik als een probleem. Als je voor 30.000 euro per hectare waardedaling hebt, dan moet er nogal heel wat compensatie komen", stelt de actievoerder. Zijn club was overigens niet betrokken bij de onderhandelingen over het landbouwakkoord.

FDF riep boeren eerder op om zich voor te bereiden op een nieuwe harde strijd met het kabinet uit onvrede over de plannen. "Ik denk dat we binnenkort weer aan de gang moeten met z'n allen. Prepare for battle", zei Van den Oever in een videoboodschap. FDF geeft al langer aan dat het kabinet geen enkel perspectief biedt voor boeren.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.