Terug

Volg Hart van Nederland

Clash in Kamer na motie Yeşilgöz over spreidingswet: 'Dit toont disrespect naar Eerste Kamer'

Politiek

13 dec 2023, 18:30

Een deel van de Tweede Kamer is boos op VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Ze heeft tijdens het debat over de verkiezingsuitslag een motie ingediend over de spreidingswet. Die zou in de ijskast gezet moeten worden. En dat is opmerkelijk: de VVD is tegen de wet, maar het demissionair kabinet waar de partij deel van uitmaakt voor.

De motie van de VVD leidde tot grote verontwaardiging en woede bij onder meer D66, GroenLinks-PvdA, CDA en Partij voor de Dieren. "Dit is toch geen porem en het toont disrespect naar de Eerste Kamer", foeterde D66-leider Rob Jetten.

Frans Timmermans vergeleek Wilders eerder op woensdag met een karakter in Finding Nemo:

Frans Timmermans vergelijkt Wilders met karakter uit Finding Nemo
2:35
Frans Timmermans vergelijkt Wilders met karakter uit Finding Nemo

Hij sprak van "staatsrechtelijk vandalisme". Ook de SGP zette grote vraagtekens bij deze staatsrechtelijk opmerkelijke beweging.

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vindt dat de VVD hiermee een grote streek levert naar de eigen partijgenoot. De spreidingswet is ingediend door VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (asielbeleid). Ze wil hierover een hoofdelijke stemming zodat ze kan zien "welke mensen in de VVD-fractie een eigen partijgenoot laten vallen". Ook Van der Burg zelf is Kamerlid voor de VVD.

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans meende dat het onderwerp buiten de onderwerpen van het debat ligt en vond dat het moet worden ingetrokken. Tijdelijk voorzitter Roelien Kamminga wees dat verzoek eerst af, maar kwam daar later op terug.

Het is volgens haar inderdaad een ongebruikelijke oproep maar ze laat nog uitzoeken door het ministerie van Justitie en Veiligheid of dit verzoek is toegestaan. De uitkomst komt niet meer woensdag, dus ook over de motie wordt niet meer gestemd.

Nieuwe verhoudingen

De partijen die de komende weken gaan praten over de eventuele vorming van een nieuw kabinet, willen dat het demissionaire kabinet en de Eerste Kamer pas op de plaats maken met de behandeling van de spreidingswet. 

De spreidingswet, ingediend door VVD-staatssecretaris Eric van der Burg, moet leiden tot een betere verdeling van asielzoekers over het land. Gemeenten kunnen er desnoods mee gedwongen worden mensen op te vangen. De VVD-fractie nam al eerder afstand van het wetsvoorstel, dat desondanks een meerderheid haalde in de Tweede Kamer en nu voorligt in de senaat. In de nieuwe Tweede Kamer liggen de verhoudingen evenwel heel anders.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.