Terug

Volg Hart van Nederland

Bruls wil hard optreden tegen 'extremisten' die snelweg blokkeerden: 'Dit is moedwillige intimidatie'

Politiek

28 juli 2022, 16:13

Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, heeft donderdag hard uitgehaald naar de boeren die de afgelopen dagen actievoerden op een manier die volgens hem "alle grenzen te buiten" gaat. Volgens Bruls moeten zij hard en strafrechtelijk worden aangepakt. "Deze mensen beschouw ik niet als actievoerders, maar als extremisten."

Bruls, die ook de burgemeester van Nijmegen is, roept op om niet in gesprek te gaan met die groep boeren. "Ik adviseer iedereen om niet het gesprek (proberen) te voeren met de extremisten, want dat helpt niet en geeft hun een podium dat ze niet verdienen."

Bedreigingen

Het Veiligheidsberaad bestaat uit de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Diverse veiligheidsregio's zijn al sinds dinsdagmorgen bezig om de achtergelaten troep van de actie op te ruimen. Bedrijven die meehelpen met opruimen zijn bedreigd. Gemeenten die omgekeerde vlaggen wilden laten weghalen moesten daarmee stoppen wegens bedreigingen.

Het is de burgemeesters in het verkeerde keelgat geschoten dat de protesten gepaard gaan met bedreigingen van hulpverleners, medewerkers van opruimbedrijven, politici en bestuurders. "Dit is moedwillige intimidatie, geweldpleging en vernieling. Hier moet hard tegen worden opgetreden", aldus Bruls. "Deze protesten zijn heftig en leiden tot gevaarlijke situaties."

Volgens Bruls staan de 'extremisten' niet voor de grote meerderheid van de boeren in het land. Die meerderheid verdient het om mee in gesprek te gaan, zegt hij, en om "in verbinding te zoeken naar oplossingen en perspectief".

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.