Terug

Volg Hart van Nederland

Boeren strijden tegen komst van kazerne in Zeewolde: 'Wat moeten we nu?'

Politiek

5 jan 2023, 19:55

De mogelijke komst van een militaire kazerne in Zeewolde heeft een groep van acht families uit de gemeente ertoe geleid een brandbrief aan de andere dorpsbewoners te schrijven. De boodschap is duidelijk: de kazerne in de buurt van de Nijkerkbrug mag niet zomaar op de grond van hun boerderijen komen.

Hildegonda Ytsma is haar boerenbedrijf nu niet zeker, vertelt ze aan Hart van Nederland: "We hebben afgelopen 2 december van Defensie en de gemeente vernomen dat dit gebied de voorkeur heeft voor een nieuwe kazerne. Ik dacht toen al: Wat moeten we nu?"

Brandbrief

Een andere medewerker aan de brandbrief laat aan Hart van Nederland weten vooral de gang van zaken te betreuren: "De gemeente heeft haar bedenkingen er ook bij, maar de commissaris van de Koning heeft naar eigen zeggen actief gelobbyd. Hij doet het gewoon op eigen houtje en daar was ik écht niet over te spreken."

De bewoner uit Zeewolde doelt op de nieuwjaarstoespraak van Leen Verbeek. De commissaris van de Koning benoemde in zijn toespraak ook dat de kazerne zo'n 7000 arbeidsplaatsen en 1300 opleidingsposities oplevert.

Voorkeurslocatie

Het college van Zeewolde geeft vooralsnog zelf aan dat hun uitgangspunt nog steeds ligt bij een eerdere brief van staatssecretaris Christophe van der Maat van 2 december. Zij houden het op een 'voorlopige voorkeurslocatie'. Het kabinet neemt in de eerste helft van 2023 een besluit over de mogelijke komst.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.