Terug

Volg Hart van Nederland

Bedremmelde boeren strijdbaar nadat Kamer stikstofbeleid niet wegstemt: 'Nog zwaardere acties'

Bedremmelde boeren strijdbaar nadat Kamer stikstofbeleid niet wegstemt: 'Nog zwaardere acties'

Politiek

28 juni 2022, 17:40

Het voorstel om de stikstofplannen van tafel te halen, kreeg dinsdag bij lange na geen meerderheid in de Tweede Kamer. En dat maakt de boeren, die zich tijdens de stemming rustig hielden, teleurgesteld, maar ook strijdbaar.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp moest de boeren en tegenstanders van het beleid op de volle publieke tribune enkele keren tot de orde roepen, na bijvoorbeeld applaus voor Forum voor Democratie en de BoerBurgerBeweging, de partijen die zich tegen het beleid keren. Volgens een verslaggever van Hart van Nederland "zat de tribune nog nooit zo vol".

Voor niets geweest

"We gaan door met onze acties. Ik denk dat we zelfs gaan opschalen", legt boer Koos Cromwijk uit als hij naar buiten stapt. Hij zat samen met tientallen collega-boeren op de tribune. "Ze willen namelijk niet luisteren hier in Den Haag. Er komen nog zwaardere acties aan."

Een andere boer die ook op de tribune zat, vertelt aan Hart van Nederland dat hij beter thuis had kunnen blijven. "Ik had net zo goed niet kunnen gaan. Ook vandaag zie je weer dat de VVD, ChristenUnie en het CDA ons zo hard laten barsten. Alleen Caroline (van der Plas (BBB), red.) blijft ons moed geven."

Er zijn enkele moties aangenomen in het voordeel van de boeren, maar toch voelt het voor sommigen alsof de boerenprotesten voor niets zijn geweest. "Er was vanmiddag nog een laatste beetje hoop, maar voor mij als jonge boer heeft het geen zin meer. De boeren in Nederland gaan weg, dat gaat grote gevolgen hebben voor Nederland", legt een van de jongen boeren uit aan Hart van Nederland.

Stemmen

Er werd niet gestemd over een stikstofwet, maar wél over moties die bijvoorbeeld betrekking hebben op stikstofnormen in de natuur, de maatregelen voor bioboeren en de rol van banken in de stikstofcrisis. Alleen Forum voor Democratie (FvD), JA21, de groep-Van Haga en de BoerBurgerBeweging steunden een motie van wantrouwen van de PVV tegen het kabinet.

Vlak na de stemming over het stikstofbeleid vertrokken de boeren, sommige met tranen in de ogen, weer naar buiten, waar nog protesterende collega's stonden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.