Terug

Volg Hart van Nederland

Verbod op benzineauto's en open haarden voor bewoners nieuwe woonwijk Den Helder

Politiek

13 jan 2023, 21:13

In Den Helder is een discussie ontstaan over de ingrijpende maatregelen die worden genomen om de uitstoot van stikstof te beperken tijdens het bouwen van een nieuwe woonwijk. Dat schrijft De Telegraaf. De gemeente, die eigenaar van de grond is, wil toekomstige bewoners van de wijk namelijk twee beperkingen opleggen: zij mogen geen open haard hebben en voertuigen die fossiele brandstoffen gebruiken mogen de wijk niet in.

In de wijk aan de Tillenhof 2 komen minstens negen en maximaal zestien woningen voor ouderen. Het gebied ligt pal naast een Natura 2000-gebied. Met de beperkingen hoopt de gemeente de uitstoot van stikstof in de gebruiksfase te minimaliseren.

'Stap te ver'

De plaatselijke PvdA spreekt in de krant van een 'inbreuk op de privacy.' "Nu staat het in een stedenbouwkundig schetsplan. Voor je het weet staat het in de koopaktes en hebben we er gemeentelijk beleid van gemaakt. In een koopakte opnemen dat er geen open haard mag zijn, is ons op dit moment een stap te ver", aldus Pieter Blank, lid van de raadscommissie stadsontwikkeling en beheer.

Ook de beperking om geen voertuigen die fossiele brandstoffen te gebruiken, rekent op tegengas van de plaatselijke politici. Zo vindt GroenLinks-raadslid Koos van Beveren dat het 'ongerijmd overkomt dat bewoners niet mogen rijden in zo'n voertuig, maar bezoekers die bij hen in de buurt komen parkeren wel.'

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.