Terug

Volg Hart van Nederland

Extra ministerraad over NAVO-toetreding van Zweden en Finland

Extra ministerraad over NAVO-toetreding van Zweden en Finland

Politiek

5 juli 2022, 12:38

Premier Mark Rutte heeft dinsdag zijn bewindslieden bij elkaar geroepen voor een extra ministerraad. Het kabinet zal tijdens het overleg groen licht geven voor de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Daarna is zijn de Eerste en Tweede Kamer aan zet.

Eerder op dinsdag tekenden de huidige dertig lidstaten van de NAVO het document waarmee het toetredingsproces van Zweden en Finland officieel kan beginnen. Alle landen moeten het document nu nog ratificeren. In de meeste lidstaten, waaronder ook Nederland, is daarvoor de goedkeuring nodig van het parlement. Dat proces gaat nog maanden duren.

Zweden en Finland besloten zich aan te sluiten bij het militaire bondgenootschap na de inval van Rusland in Oekraïne. Beide landen waren decenialang neutraal, maar werkten al wel langer nauw samen met de NAVO. Rutte stelde vorige week op de NAVO-top in Madrid opgetogen vast dat de het bondgenootschap weer aan het groeien is.

'Oorlog vermijden door sterk te zijn'

Volgens de premier is het "echt heel belangrijk" dat de militaire alliantie de lidstaten in de buurt van Rusland versterkt. Hij wees erop dat de NAVO in de jaren tachtig met succes koos voor een harde koers tegen de Sovjet-Unie. Die les "zijn we nu weer aan het leren. Je kunt het gevaar van een confrontatie alleen verminderen door sterk te zijn."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.