Terug

Volg Hart van Nederland

Baas OM: klimaatactivisten beter thee brengen dan strafrecht erbij halen

Baas OM: klimaatactivisten beter thee brengen dan strafrecht erbij halen

Politiek

21 jan 2024, 12:32

Te veel zaken blijven al op de plank liggen om ook milieuactivisten die snelwegen blokkeren, zoals onlangs op de A10, te vervolgen. Dat stelt de hoogste baas van het Openbaar Ministerie in het programma WNL Op Zondag. Volgens Rinus Otte helpt het bij wijze van spreken meer om de activisten "uit hartelijkheid" gratis koffie en thee te brengen zonder mobiel toilet, "dan dat je het strafrecht erbij haalt".

"We vissen in een oceaan vol onrecht. We hebben onvoldoende vissersboten om alle onrecht op te hengelen en om daarvoor een veroordeling te krijgen", zegt de voorzitter van het College van procureurs-generaal.

Volgens Otte zoeken de milieuactivisten een "martelaarsrol" en willen ze graag een boete om daar weer mee naar de rechter te kunnen. "Je kan dat niet met het strafrecht oplossen, omdat we al veel te veel zaken hebben die zijn blijven liggen."

Tijdens de demonstratie op Schiphol worden er tweehonderd betogers aangehouden:

Ruim tweehonderd klimaatactivisten aangehouden op Schiphol
2:10
Ruim tweehonderd klimaatactivisten aangehouden op Schiphol

Kritiek vanuit Kamer

In de Tweede Kamer werd eerder deze week kritiek geuit, waaronder door een aantal formerende partijen, over het vrijuitgaan van milieuactivisten die bij een actie eind 2022 over hekken klommen en op het verboden terrein van Schiphol rondliepen.

Ook de bijna vierhonderd mensen die in december op de A10 bij Amsterdam werden aangehouden, zijn bijna allemaal dezelfde dag weer zonder straf heengezonden.

Misbruik van demonstratierecht

Demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz gaf in de Kamer aan dat ze met het OM zal bespreken hoe dit soort illegale acties beter aan te pakken zijn, waarbij het demonstratierecht zou worden misbruikt.

Extinction Rebellion wil op 3 februari de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag en op zaterdag 24 februari de A10 opnieuw blokkeren.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.