Terug

Volg Hart van Nederland

Angst bij LTO-leden om gesprek met Remkes: 'Vasthouden aan onze punten'

Angst bij LTO-leden om gesprek met Remkes: 'Vasthouden aan onze punten'

Politiek

29 juli 2022, 21:50

Onder LTO'ers is er vrees voor het aankomende verkennende gesprek van LTO met Johan Remkes. Donderdag werd duidelijk dat voorzitter Sjaak van der Tak na een telefoontje van premier Rutte toch het gesprek aangaat. LTO Gelderse Vallei reageerde daar met verbazing op.

De belangenbehartiger voor de boeren in Midden-Nederland heeft de landelijk voorzitters vervolgens een bericht gestuurd. "We moeten vasthouden aan onze standpunten", aldus Wim Brouwer van de LTO Gelderse Vallei.

Angst

"Bij onze achterban, ongeveer 800 boeren, heerst een bepaalde angst dat er niet aan de standpunten wordt vastgehouden", vertelt Brouwer aan Hart van Nederland. Die standpunten zijn onder meer dat er geen sprake mag zijn van gedwongen opkoop van boeren en dat de kritische depositiewaarde (KDW) uit de plannen moet.

Met die KDW wordt de hoeveelheid stikstof bedoeld die de natuur op een bepaalde plek maximaal aankan. Het LTO is al langer kritisch op het gebruik hiervan als maatstaf omdat stikstof ook van scheepvaart en uit het buitenland op plekken kan neerkomen en sommige delen van het land daardoor nooit onder de KDW kan komen.

Brouwer vindt het goed dat het gesprek met Remkes wordt aangegaan. "Anders komen we geen stap verder. Maar we moeten kijken wat voor beweging er is." Bij vervolggesprekken moet er wat Brouwer betreft ook een bemiddelaar namens agrosector komen: de eerder door LTO naar voren geschoven Elbert Dijkgraaf.

Gedreigd met opstappen

Het bestuur van de LTO Gelderse Vallei zet de landelijk voorzitters in het bericht onder druk om zich aan de standpunten te houden: "Als daar niet aan vastgehouden wordt stoppen wij als bestuur, want dan heeft het geen enkele meerwaarde meer voor ons. Ook vinden wij dat we teveel energie in het verdedigen van verschillende standpunten moet steken."

Hart van Nederland heeft ook contact gezocht met LTO Nederland, maar die heeft vrijdag niet meer gereageerd.

Beeld: ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.