Terug

Volg Hart van Nederland

Aanmeldcentrum Ter Apel weer 'propvol', Groningse gemeenten springen bij

Aanmeldcentrum Ter Apel weer 'propvol', Groningse gemeenten springen bij

Politiek

15 juni 2022, 11:19

Zeker tachtig asielzoekers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht in tenten, die het Rode Kruis opzette op het terrein van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel.

Daarnaast waren alle 130 stoelen in de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND bezet, hebben tientallen vluchtelingen in een sportzaal geslapen en zijn 95 asielzoekers naar een grote tent in Stadskanaal gebracht. Deze crisisnoodopvang in Stadskanaal is verlengd, aldus een woordvoerder van het COA.

'Absolute noodsituatie'

Het Rode Kruis heeft vijftig tenten geplaatst op het terrein van het COA in Ter Apel. In de nacht van dinsdag op woensdag waren daar twintig van bezet. De tenten zullen zeker enige tijd blijven staan, want er is sprake van een "absolute noodsituatie", aldus het COA.

Met de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, is eigenlijk afgesproken dat er niet meer dan maximaal 2000 mensen de nacht zullen doorbrengen in het Groningse dorp. "Maar we zijn dankbaar dat Westerwolde ook vindt dat het plaatsen van tenten nu een oplossing is om te voorkomen dat mensen 's nachts buiten in het gras moeten zitten. Dat is niet acceptabel", aldus het COA.

Onvoorspelbare inspanning

Volgens het COA leveren vooral de gemeenten in de noordelijke provincies momenteel "een onvoorstelbare inspanning" om slaapplekken te vinden voor asielzoekers. Zo neemt het Groningse Veendam maximaal honderd asielzoekers over uit Ter Apel. In de Sorghvliethal wordt woensdagavond een locatie voor crisisnoodopvang opengesteld.

"Het college van burgemeester en wethouders vindt dat de gemeente een verantwoordelijkheid heeft om een bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. De gemeente Veendam biedt de komende tijd crisisnoodopvang. Dat betekent dat vluchtelingen die bij aankomst in Ter Apel niet direct geholpen kunnen worden, hier tijdelijk verblijven. Deze mensen verblijven kort in de gemeente Veendam. Daarna vertrekken zij naar een andere locatie in ons land", meldt burgemeester Berry Link (CDA) in een verklaring. Het is niet bekend hoelang de crisisnoodopvang in Veendam gebruikt wordt.

Ook andere gemeenten springen bij

Ook andere Groningse gemeenten zijn bijgesprongen om asielzoekers een eerste slaapplek te bieden. Een sporthal in Leek, die de afgelopen weken een crisisnoodopvang was, blijft nog een maand beschikbaar. Dat geldt ook voor containerwoningen in de stad Groningen. De asielzoekers kunnen ook naar een opvangtent in Stadskanaal en de Eurohal in Zuidbroek. De opvang in een sporthal in Finsterwolde sluit deze week.

Een structurele oplossing voor langere tijd is nog niet in zicht. Het COA verwacht dat Ter Apel de komende weken steeds te weinig slaapplaatsen heeft voor het aantal arriverende vluchtelingen.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.