Terug

Volg Hart van Nederland

Aangifte tegen Pro-Palestijnse demonstranten na opnieuw verstoren debat in Tweede Kamer

Politiek

25 apr 2024, 12:23

Wederom hebben pro-Palestijnse demonstranten een plenaire vergadering in de Tweede Kamer onderbroken. Vier demonstranten riepen vlak na aanvang van een debat over de parlementaire enquête over fraudebeleid leuzen als "Free, free Palestine" vanaf de publieke tribune en werden vervolgens door de beveiliging verwijderd.

Niet alleen in op de publieke tribune, maar ook in de centrale hal en voor de ingang van het parlementsgebouw waren demonstranten. Sommigen zwaaiden met Palestijnse vlaggen. Ook zij werden in het gebouw weggesleept door de beveiliging en de politie.

Ingang geblokkeerd

De afgelopen maanden zijn meer van zulke protesten geweest en dat leidde tot brede verontwaardiging in de Kamer. Deze keer ging het om een relatief kleinschalig protest. Binnen is een tiental demonstranten gesignaleerd. De ingang wordt nog steeds geblokkeerd door circa vijftien actievoerders.

Extinction Rebellion Justice Now! zegt achter het protest te zitten. Deze groep voerde al twee keer eerder actie in het Tweede Kamergebouw, waar dat niet is toegestaan.

Maatregelen

Kamervoorzitter Martin Bosma heeft na het eerste protest in maart maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Hij heeft met de Haagse burgemeester Jan van Zanen afgesproken dat de politie zonder toestemming uit het Stadhuis demonstranten uit het Kamergebouw mag verwijderen, als ze een verzoek om te vertrekken negeren.

Hij kondigde ook maatregelen aan om te voorkomen dat demonstratiemateriaal als vlaggen en spandoeken mee worden genomen naar binnen. Dat mag niet volgens de huisregels, maar gebeurt regelmatig.

Na de vorige pro-Palestijnse protesten in de Tweede Kamer heeft Bosma tegen meerdere actievoerders aangifte gedaan. Ze kregen ook een pandverbod van enkele weken opgelegd.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.