Terug

Volg Hart van Nederland

4 op 10 Nederlanders heeft nog minder vertrouwen in kabinet na Prinsjesdag

4 op 10 Nederlanders heeft nog minder vertrouwen in kabinet na Prinsjesdag

Politiek

20 sep 2022, 21:17

Koning Willem-Alexander zei in zijn troonrede dat het "zorgwekkend" is dat mensen het vertrouwen in de politiek verliezen. 4 op de 10 Nederlanders heeft na Prinsjesdag zelfs nóg minder vertrouwen in het kabinet, blijkt uit een onderzoek onder ruim 3600 leden van het Hart van Nederland-panel.

Volgens traditie werden dinsdag de begrotingsplannen voor het komende jaar gepresenteerd. Het kabinet komt met een miljardenpakket tegen de torenhoge inflatie. Maar slechts 6 procent van de panelleden zegt dat het vertrouwen in het kabinet is toegenomen door deze plannen. 49 procent zegt dat hun mening onveranderd is. Zij geven de hoop niet op, maar hebben wel een wens: "Dat we weer kunnen leven zoals vijf jaar terug".

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Rutte gaat niet bedelen

Bij 42 procent van de Nederlanders is het vertrouwen na de aangekondigde plannen zelfs afgenomen. Respondenten delen hun zorgen. "Levensbehoeftes zoals boodschappen en energie en gas om te kunnen douchen zijn onbetaalbaar geworden!" Iemand anders vindt dat "de bevolking weer vertrouwen moet krijgen", want "de huidige maatregelen zijn niet genoeg".

Premier Mark Rutte vindt het "heel erg" dat het vertrouwen in de politiek laag is, maar hij gaat er "niet om bedelen". Dat zei hij na de troonrede. Hij vindt dat het nu niet belangrijk is om populair gevonden te worden, als de problemen maar worden opgelost.

Meer geld naar koningshuis 'schandalig'

64 procent van de respondenten geeft aan Prinsjesdag überhaupt een verspilling van belastinggeld te vinden. "Dit circus kost miljoenen, daar kan je heel wat armen mee helpen", zegt iemand. 30 procent vindt het juist een mooie traditie, zoals deze deelnemer: "Iedereen wil weten wat er gaat gebeuren, daar is Prinsjesdag voor! Het is fijn dat we mee mogen kijken!" Er kan ook een middenweg worden gezocht, vindt weer iemand anders. "Prinsjesdag kan ook op een andere manier gedaan worden, Meer ingetogen, zonder dat hele circus eromheen."

Mensen vallen ook over het feit dat de uitkering van de koning weer wordt verhoogd. Er gaat voor het eerst meer dan 50,2 miljoen euro naar het koningshuis, 464.000 euro meer dan vorig jaar. "Schande, in een land met 127 voedselbanken", zegt iemand. "Wat een … dat hij dit accepteert. Geef aan dat hij maling heeft aan het volk. Als hij geld nodig heeft dan verkoopt hij maar zijn boot waar hij één keer per jaar mee vaart."

In de podcast TV-Talk hadden Elin en Britt het gisteren onder meer over Johan Derksen, die ook al niet veel op heeft met Prinsjesdag. Luister die aflevering hieronder terug.

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.