Politiek

Minister draait geldkraan Haga Lyceum dicht: 'Bestuur weigert mee te werken'

Minister Arie Slob draait definitief de geldkraan van het Cornelius Haga Lyceum dicht nu het schoolbestuur niet tijdig is opgestapt. Het schoolbestuur kreeg tot donderdagmiddag de tijd om het veld te ruimen, maar heeft dat niet gedaan.

Het islamitische Lyceum krijgt per 1 december geen geld meer. De Tweede Kamer had eerder al twijfels bij de interim-bestuurder die door de leiding van het Cornelius Haga Lyceum naar voren werd geschoven.

‘Bestuurders weigerden’

“Alle leerlingen verdienen goed onderwijs in een veilige omgeving,” reageert verantwoordelijk minister Arie Slob per Twitter. “De bestuurders van het Haga Lyceum weigeren daar aan mee te werken.” Slob had de Amsterdamse middelbare school al twee dagen respijt gegeven.

Lees ook: Tweede Kamer twijfelt aan keuze Haga Lyceum voor Marcel Heuver

Leiding moest opstappen

Eigenlijk moest het schoolbestuur al uiterlijk maandag plaatsmaken voor interim-bestuurder Marcel Heuver. Maar dat vergde meer tijd, beweerde het bestuur. De minister was het daar niet mee eens en eiste dat de huidige leiding voor donderdagmiddag zou opstappen.

VVD, D66 en de SP vroegen zich toen al af of Marcel Heuver de juiste persoon is om schoon schip te maken bij de omstreden islamitische school. Hij trad al eerder als adviseur op voor het huidige bestuur.

Lees ook: Slob stopt financiering islamitische Cornelius Haga Lyceum per 1 december

Cornelius Haga Lyceum

Slob greep in bij het Haga Lyceum omdat het bestuur volgens de onderwijsinspectie de school en de leerlingen schade toebrengt. Het zou onder meer optrekken met mensen die volgens de AIVD in extremistische kringen verkeren.

De waarden van de democratie en de rechtsstaat worden de leerlingen niet bijgebracht. Het bestuur heeft zich verder schuldig gemaakt aan zelfverrijking en belangenverstrengeling en financieel wanbeheer gevoerd. De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat het bestuur zijn leven betert.

ANP/ Redactie