Politiek

Tweede Kamer twijfelt aan keuze Haga Lyceum voor Marcel Heuver

De Tweede Kamer heeft twijfels bij de interim-bestuurder die door de leiding van het Cornelius Haga Lyceum naar voren is geschoven. VVD, D66 en de SP vragen zich af of Marcel Heuver de juiste persoon is om schoon schip te maken bij de omstreden islamitische school. Hij trad al eerder als adviseur op voor het huidige bestuur.

Minister Arie Slob (Onderwijs) meldde dinsdag nog dat de financiering van het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam per 1 december stopt.

Deadline donderdag

Het schoolbestuur heeft zijn taken nog niet aan Heuver overgedragen. Volgens de huidige leiding moeten eerst de statuten worden aangepast om dit mogelijk te maken, omdat Heuver geen moslim is. Slob vindt dat dit geen reden is voor weken uitstel, zoals de school stelt. Toch heeft de minister de school nog tot 12.00 uur op donderdag gegeven om terug te treden.

Een eerdere deadline om de taken over te dragen verliep maandag om middernacht. D66-Kamerlid Paul van Meenen vraagt zich af of de interim-bestuurder de huidige omstreden leiding niet via de achterdeur in de school kan houden, door ze bijvoorbeeld aan te stellen als “leraar of conciërge.” Daar kan volgens Slob geen sprake van zijn. Het eerste deel van Slobs zogenoemde aanwijzing aan de school was namelijk juist het vertrek van het huidige bestuur.

Daarna moet er voor worden gezorgd dat de school afstand neemt van personen die volgens de onderwijsinspectie “anti-democratisch gedachtegoed” uitdragen. De schoolleiding onderhield volgens inlichtingendienst AIVD banden met zulke personen.

Lees ook: Slob stopt financiering islamitische Cornelius Haga Lyceum per 1 december

Stop financiering

Directeur-bestuurder Söner Atasoy van het Haga leek zich dinsdag vooralsnog weinig zorgen te maken over het besluit van minister Slob. Slob meldde de financiering van de school 1 december stop te zetten. “Je moet dit met een korreltje zout nemen”, zegt hij in een eerste reactie. “We hebben nog een aantal belangrijke procedures lopen voordat de betaling per 1 december stopt.”

Atasoy vraagt zich ook af hoe de onderwijsminister het voor zich ziet als de bestuurders per direct opstappen en er nog geen interim-bestuurder is aangesteld. “Wie gaat dan de school besturen?”

De Amsterdamse islamitische middelbare school ligt al geruime tijd onder vuur, nadat bekend was geworden dat het bestuur volgens inlichtingendienst AIVD banden heeft met extremistische figuren.

Het debat woensdagochtend werd voorafgegaan door een kort vertrouwelijk overleg, iets waar de Kamer zelf om had gevraagd. Ingewijden bevestigen dat het ook hier over de Amsterdamse school ging, maar wat precies werd besproken, of waarom dat vertrouwelijk moest, wilden Kamerleden en het ministerie niet zeggen.

Lees ook: Vernietigend rapport Cornelius Haga Lyceum, minister wil van bestuur af

ANP/ Redactie