Politiek

Amsterdam komt honderden leraren tekort, 10.000 leerlingen hebben geen juf of meester

Het lerarentekort op Amsterdamse basisscholen neemt snel toe. Volgens de laatste telling hebben de scholen 384 fulltime leerkrachten te weinig, ruim honderd meer dan aan het begin van het schooljaar.

Volgens onderwijswethouder Marjolein Moorman betekent dit dat zo’n 10.000 leerlingen zonder juf of meester zitten. De tekorten lopen vooral op bij scholen waar kinderen op zitten met het risico op een onderwijsachterstand, schrijft de wethouder in een brief aan de gemeenteraad.

Toenemende ongelijkheid

“Hoewel de tekorten de gehele stad raken, staat nu onomstotelijk vast dat sommige scholen veel harder worden geraakt dan andere scholen”, schrijft Moorman. “Het zijn juist die scholen waar de kansen van kinderen toch al kleiner zijn.”

Het lerarentekort zorgt volgens de wethouder dus niet alleen voor een afnemende kwaliteit in het onderwijs in de volle breedte, “maar ook nog eens voor een toenemende ongelijkheid in het onderwijs”. Moorman vindt dat onacceptabel.

Actieplan eind februari

Op dit moment werkt de gemeente samen met het onderwijs aan een actieplan, dat eind februari klaar moet zijn. Moorman zegt dat onder meer wordt gekeken naar hoe subsidies terechtkomen op de plekken waar dit het hardste nodig is.

Lees ook: Grote steden: ‘Geef leerkrachten in grote steden meer salaris’

Ook zijn een aantal schoolbesturen bezig met een noodplan om de werkdruk voor leraren te beperken door het aantal lesuren te verminderen. De vrijgekomen tijd zou bijvoorbeeld kunnen worden ingevuld met talentontwikkeling op andere gebieden, zoals sport, cultuur en sociale vaardigheden.

Scholen dicht door lerarentekort

De telling is op 1 november gedaan en inmiddels is het tekort al groter, zegt het Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam (BBO). Die organisatie heeft het tekort in kaart heeft gebracht. Na de kerstvakantie wordt een nieuwe inventarisatie gedaan, aangezien leerkrachten na een schoolvakantie vertrekken.

Lees ook: Ouders ‘not amused’ door week lange schoolsluiting: ‘Echt buitenproportioneel’

Deze week hebben zestien basisscholen in Amsterdam hun deuren gesloten, een week voor de kerstvakantie. Dat moesten ze doen omdat ze kampen met een groot lerarentekort. Ze beraden zich deze dagen op de toekomst. Daardoor kunnen zo’n 5400 leerlingen niet naar school.

ANP