Politiek

Ouders 'not amused' door week lange schoolsluiting: 'Echt buitenproportioneel'

Ouders van leerlingen van zestien basisscholen in Amsterdam zijn ‘not amused’. De scholen sluiten in december een week lang de deuren om actie te voeren tegen het toenemende lerarentekort.

“Ik werd wel pissig”, vertelt een ouder. “Ik snap dat er moet worden gestaakt voor een goed doel, maar ik vind een week echt buitenproportioneel.” Een andere moeder valt haar bij: “Dit voelt als iets wat in een keer wordt besloten. Ik heb alle respect voor de school, maar ik zou het heel tof vinden als we hier met elkaar iets kunnen beslissen wat veel meer over de lange termijn en strategie gaat dan in een keer: bam, de school dicht.”

Lees ook: Zestien basisscholen in Amsterdam week lang dicht door lerarentekort

Toch zijn er ook voorstanders van de schoolsluiting. “Ik sta er sowieso achter, want ik vind het heel erg belangrijk dat mijn kind goed onderwijs krijgt,” vertelt een moeder. En ook een andere ouder heeft begrip voor de actie: “Ik begrijp het signaal, want geld alleen, dat gaat hem niet worden.”

Week lang thuis

Door de actie kunnen ongeveer 5400 kinderen in de week van 9 december niet naar school.

Eerder op de dag riep de Algemene Onderwijsbond leraren op om opnieuw te gaan staken. De bond stelt dat het kabinet niet voor structureel extra geld wil zorgen voor het onderwijs. De nieuwe lerarenstaking staat gepland voor donderdag 30 en vrijdag 31 januari.