Politiek

Leraren gaan opnieuw staken: twee dagen achter elkaar in januari

De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept op tot een nieuwe lerarenstaking. De vakbond wil dat leraren in het basis- en voortgezet onderwijs op donderdag 30 en vrijdag 31 januari het werk neerleggen.

De leraren voeren de druk op, vertelt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. De actiebereidheid is volgens haar enorm. “Na alle demonstraties heeft het kabinet nog steeds niet gezorgd voor structureel extra geld voor het onderwijs.”

Minister: ‘Staken nooit zinloos’

Daar hoeven de basis- en middelbare scholen ook niet op te rekenen, herhaalde minister Arie Slob van Onderwijs nog maar eens.

Hij heeft de stakers niets meer te bieden, maar stakingen organiseren mag. “En als je die gebruikt om uiting te geven aan opvattingen en gevoelens, dan is dat nooit zinloos”, zei de minister.

Slob benadrukte ook opnieuw dat het kabinet al veel extra geld heeft vrijgemaakt voor het onderwijs. “Maar ik weet dat men nóg meer geld wil.” Hij wil “eerst maar eens alles op alles zetten om de middelen die er zijn goed te besteden. Daar hebben we alle partijen voor nodig.”

Nieuw jaar, nieuwe staking

Volgens de grootste onderwijsbond van Nederland staat negentig procent van de leden achter vervolgacties. “We trappen 2020 daarom af met een tweedaagse staking. Er moet structureel geld bij voor het onderwijs. Zolang dat geld er niet komt, blijven wij actievoeren”, zegt Stolk.

Ook Leraren in Actie gaat in ieder geval meedoen, liet een woordvoerder weten. De jonge organisatie heeft een achterban van bijna 2100 leden.

Ook in voortgezet onderwijs

Door het grote lerarentekort op basisscholen is de werkdruk voor onderwijzend personeel volgens de bond enorm gestegen. Maar ook op middelbare scholen vallen lessen uit en komen steeds meer onbevoegde docenten voor de klas te staan.

Lees ook: ‘Arie, haal ons uit de penarie’: dit zijn de origineelste spandoeken van de lerarenstaking

Hoe de acties er in januari precies uit gaan zien is nog niet bekend. De laatste lerarenstaking was op woensdag 6 november.

ANP