Terug

Volg Hart van Nederland

Plan om boete te geven voor kat in weiland: 'Ze vernielen de natuur'

nieuws

2 mrt 2024, 18:03

De Bond van Friese Vogelwachten wil huiskatten in het weiland vangen ter bescherming van weidevogels. Dat meldt Omroep Friesland. Via de chip van het huisdier kan dan de eigenaar gevonden worden. Het baasje zou een boete moeten betalen om zijn of haar huisdier terug te krijgen.

Friesland is ook de enige Nederlandse provincie die zwerfkatten laat afschieten door jagers. Dat moet per direct stoppen, vindt de stichting Dier&Recht. Hierover gaat de video bovenaan.

Het idee om huiskatten in weilanden te vangen, werd vrijdagavond geopperd op de algemene ledenvergadering van de Friese vogelwachten. Hun bond zet zich volgens Omroep Friesland al langere tijd in om katteneigenaren hun huisdieren in het voorjaar binnen te laten houden. "Eigenlijk is het niet uit te leggen dat mensen dikke boetes krijgen als er honden in het veld komen en dat katten vrij zijn om de natuur te vernielen", zegt voorzitter Strikwerda.

Katten thuishouden

In het weiland gevangen katten zouden naar een opvang gebracht worden. Eigenaren kunnen hun kat dan ophalen na betaling van een boete. Omroep Friesland schrijft dat het volgens de vogelwachten niet de bedoeling is mensen te straffen, maar wel dat ze leren de katten thuis te houden om onder meer vogels te beschermen.

Katten zouden jaarlijks misschien wel miljoenen vogels doden. Uit onderzoek van Tilburg University blijkt dat op sommige plekken problematisch te zijn. Zo zouden loslopende katten in natuurgebieden schade toebrengen aan de vogelsoorten waarvoor het gebied is aangewezen als beschermd natuurgebied. En volgens de vogelbescherming lopen ook vogels buiten ‘beschermde’ gebieden risico, vooral weidevogels.

Hart van Nederland/Omroep Friesland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.