Terug

Volg Hart van Nederland

Overzicht: vreedzaam protest op veel plekken opgewacht met geweld

Politiek

18 nov 2018, 11:59

Ondanks de oproep van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) om vreedzaam te protesteren, is dat niet overal gelukt. De anti-racisme-groep werd op verschillende plekken in Nederland opgewacht door hooligans, neonazi’s en andere relschoppers.

Groningen:

Een kleine groep KOZP-sympathisanten werd ingesloten en fysiek aangevallen door voetbalhooligans van de plaatselijke FC. Een video daarvan circuleert op Twitter. De politie greep niet in om de activisten te beschermen terwijl ze hun recht op vreedzaam demonstreren uit wilden voeren. Elders in de stad zijn pro-Zwarte Piet-activisten aangehouden voor ongeregeldheden. Er werden racistische leuzen gescandeerd.

Rotterdam:

Anti-racisme-demonstranten werden onder andere bekogeld met rookbommen en stenen. De politie was er snel bij om een fysiek aangevallen anti-racisme-activist die op krukken liep en op de grond viel aan te houden. Zijn twee aanvallers zijn ook ingerekend.

Eindhoven:

Een kleine groep van twintig activisten werd opgewacht door hooligans die zich verbonden voelen met PSV. De sympathisanten van KOZP stonden zwijgend met hun borden, terwijl ze werden uitgescholden met allerlei racistische en seksistische leuzen. De hooligans bekogelden de mensen met blikken bier en eieren. Er zijn zes PSV-sympathisanten opgepakt en de politie gaat camerabeelden van de relschoppers bekijken.

Den Helder:

Omdat er door pro-Zwarte Piet-activisten werd gedreigd met illegale snelwegblokkades, haalde de politie de bus met anti-racisten van de weg. Daarmee konden zij hun recht op demonstreren niet uitvoeren. Volgens de politie kon de veiligheid van KOZP niet gegarandeerd worden. Voor de illegale snelwegblokkade van vorig jaar richting Dokkum zijn meer dan 30 Friezen veroordeeld. In Den Helder demonstreerden uiteindelijk toch nog vier mensen tegen het gebruik van de volgens hun racistische karikatuur tijdens een kinderfeest.

Nijmegen:

De actie van KOZP in Nijmegen werd afgelast nadat hooligans verbonden aan NEC dreigden om met geweld de feestelijke intocht van Sinterklaas in gevaar te brengen. Actievoerders rolden nog wel een anti-racisme spandoek uit langs de Waal, wat ze zelf weghaalden voordat de politie poolshoogte kwam nemen. Lees ook: In beeld: Sinterklaas is weer in het land

Hilversum:

In Hilversum werden anti-racisme-activisten tijdens hun vreedzame protest in het nauw gedreven door gewelddadige voorstanders van Zwarte Piet en moesten ze kort op het politiegebouw schuilen voor de dreiging.

Den Haag:

De mobiele eenheid moest er aan te pas komen om pro-Zwarte Piet-demonstranten weg te houden bij het vreedzame protest van KOZP. De anti-racisme-demonstratie werd door de politie voortijdig afgebroken omdat ze de veiligheid van de deelnemers niet meer konden garanderen. Op beelden van Den Haag FM is te zien hoe mensen die voor Zwarte Piet actievoerden de Hitlergroet brengen.

Hoorn:

Politieagenten moesten pro-Zwarte Piet-demonstranten die gewelddadig dreigden te worden, weghouden bij het vreedzame protest van KOZP.

Zaanstad:

Bij de landelijke intocht werd onder andere een steen gegooid naar het vak met anti-Zwarte Piet-demonstranten. De neonazistische NVU stond met extreemrechtse symbolen actie te voeren langs de route van het kinderfeest.

Leeuwarden:

Hooligans die zich verbinden aan voetbalclub Cambuur dreigden met geweld tegen anti-racisme-demonstranten. Sympathisanten van KOZP zijn daarna op eigen verzoek in veiligheid gebracht.

Amstelveen:

In Amstelveen lijk het vreedzame protest zoals bedoeld verlopen te zijn. In Dokkum, Maassluis en Dordrecht bleven de aangewezen protestvakken (zo goed als) leeg.

Amnesty International

Amnesty International riep de Nederlandse regering zaterdag op om pal voor het recht op demonstreren te gaan staan. “De discussie over Zwarte Piet loopt ongekend hoog op. Oproepen tot het tegenhouden van vreedzame demonstranten klinken luid en grimmig en er worden serieuze bedreigingen geuit. Het is dan ook belangrijk dat de minister-president leiderschap toont en krachtig weerwoord geeft.” Minister Grapperhaus van Justitie zegt dat mensen die anderen hebben bekogeld op vervolging rekenen: “Dit hoort niet in onze samenleving.” Hij had het specifiek over de het bekogelen van KOZP-demonstranten uit Eindhoven.

Tilburg:

Zondag is de intocht in Tilburg. Daar zijn extra agenten ingezet. Het protest van KOZP is afgelast omdat er geen goede plek voor de actievoerders zou zijn. Op Twitter wordt gemeld dat de sfeer grimmig is, maar niet gewelddadig. De politie heeft een arrestatie verricht: “Het gaat om iemand die zich niet wilde legitimeren. Het is onbekend of het een demonstrant is", aldus een woordvoerder. De politie heeft al zo'n vijftig voorstanders van Zwarte Piet tegengehouden die naar het Burgemeester Stekelenburgplein wilden gaan. Lees ook: Tientallen voorstanders Zwarte Piet gearresteerd bij intocht Tilburg

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.