Terug

Volg Hart van Nederland

Ouders moeten meer zelf betalen voor kinderopvang door fout overheid

nieuws

5 dec 2022, 09:51

Er zal door het kabinet voor komend jaar niks meer worden gedaan aan de hoogte van de kinderopvangtoeslag. De prijzen voor de opvang zullen in 2023 flink stijgen, sterker dan eerder was voorzien. Dat komt door onder andere door de hogere loon- en energiekosten.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevestigt na berichtgeving van RTL Nieuws dat het kabinet geen aanpassingen meer aan de toeslag doet. Het zag er al langer naar uit dat het voor ouders duurder zou worden om kinderen naar de opvang te sturen. Hoeveel de prijzen precies omhoog gaan, verschilt per opvang.

Te laat

Het is de bedoeling dat een belangrijk deel van prijsstijgingen gecompenseerd wordt met een hogere kinderopvangtoeslag. Toen die berekend werd voor 2023, ging het CPB uit van een stijging van 5,6 procent, maar om zich daarop te baseren bleek een verkeerde inschatting van de overheid. Het CPB zat er namelijk ver naast. De instantie had berekend dat de stijging van de lonen op 2,3 procent uit zou komen, de inflatie op 5,2 procent. Inmiddels zijn die getallen ruim verdubbeld.

Het ministerie houdt voet bij stuk en zegt pas voor 2024 te gaan kijken wat er nodig gaat zijn. Dit komt volgens Sociale Zaken doordat het de Belastingdienst Toeslagen niet meer gaat lukken om op tijd de systemen voor volgend jaar aan te passen. De voorschotten voor januari worden al in december uitgekeerd, het is te laat om daar nog iets aan te doen.

ANP

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.