Terug

Volg Hart van Nederland

Ouders in de problemen door groot personeelstekort kinderopvang

nieuws

27 juli 2022, 23:38

De kinderopvang kampt met een groot personeelstekort en daardoor komen ouders in de problemen. Kinderen kunnen niet meer heel de week naar de opvang, waardoor ouders gedwongen thuiswerken of zelfs minder moeten werken.

Elsa Andersen uit Dordrecht zit met haar handen in het haar. Zoontje Azazel (3) kan nog maar twee dagen per week naar de opvang en als alleenstaande moeder kan ze daardoor haar bakkerij niet meer goed runnen. "Ik moet mijn bakkerij na tien jaar helaas verkopen. Het gaat gewoon niet anders. Ik kan nergens opvang krijgen voor de hele week, overal zijn wachtlijsten."

Dat klopt, stelt Rogier Vegter, bestuurslid brancheorganisatie Kinderopvang. Vegter meldt aan de Telegraaf dat er een tekort is van 4.400 medewerkers, dat in 2025 naar verwachting oploopt tot 32.000. "De overheid stuurt aan op bijna gratis opvang in 2025. Dat betekent dat er dan zo’n 145.000 pedagogisch medewerkers nodig zijn. Waar moeten die vandaan komen? De vijver is leeg", zegt Vegter tegen de Telegraaf.

Stagaires willen niet

Het personeelstekort heeft volgens Gjalt Jellesma, voorzitter BOinK (Belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang), ook te maken met het ziekteverzuim. "In de kinderopvang is het ziekteverzuim tien procent, dat is vier procent hoger dan normaal. Daarnaast is er een hoge werkdruk en worden stagiaires niet goed begeleid."

"Ik geef les op het ROC en ik merk in klassen dat studenten niet de kinderopvang meer in willen. Ze hebben slechte ervaringen opgedaan tijdens stages en dus kiezen voor een baan elders", legt Jellesma uit aan Hart van Nederland.

Geen oplossing

Een duidelijke oplossing is er niet voor het tekort. "Medewerkers in de kinderopvang kunnen meer gaan werken, maar dat is financieel niet aantrekkelijk. De regelingen zijn zo dat werknemers er ongeveer 25 euro op vooruit gaan bij een dag meer werken. Dat doet niemand", legt Jellesma uit.

Tegelijkertijd wordt er wel degelijk mensen opgeleid om de kinderopvang in te stromen. Irene Schimmel - Verschuur van brancheorganisatie Kinderopvang: "We leiden in Amsterdam al meer dan 200 mensen op, om te komen werken in de kinderopvang. Alleen zij staan er niet meteen, terwijl er ook mensen weer vertrekken. Die kunnen we niet opvangen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.