Terug

Volg Hart van Nederland

Oud en nieuw onvoorspelbaar voor agenten: 'Kan overal de kop op steken'

Oud en nieuw onvoorspelbaar voor agenten: 'Kan overal de kop op steken'

112

31 dec 2020, 07:53

Agenten houden rekening met een onvoorspelbare jaarwisseling. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt gevreesd voor onrust tijdens oud en nieuw. "Je kunt niets uitsluiten", zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) tegen Hart van Nederland. "Vroeger kon je nog wel bepaalde brandhaarden aanwijzen, nu kan het overal de kop op steken." Door het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen, verloopt de jaarwisseling anders dan andere jaren. Daarom zet de politie uit voorzorg flink wat extra mensen in. Uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel, met zo'n 4000 deelnemers, blijkt dat 80 procent van de Nederlanders een explosieve jaarwisseling verwacht. Lees ook: Meerderheid Nederlanders vreest explosieve jaarwisseling Volgens NPB-voorzitter Struijs is die vrees niet ongegrond. "We zien op internet toch al wat signalen van mensen die niet van plan zijn zich aan de regels te houden. Bovendien is er de afgelopen tijd erg veel vuurwerk in beslag genomen. Dat is vaak een indicatie van hoeveel er in totaal in omloop is." De politie zegt blij te zijn met het politieke besluit om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden, maar Struijs denkt dat het agenten ook veel extra werk oplevert. "Je moet weer meer gaan handhaven. Je gaat niet achter elke knal aan, zeker niet rond oud en nieuw, maar de afgelopen tijd zag je al wel veel meer meldingen van overlast."

Slot van loodzwaar jaar

Deze jaarwisseling staan er meer ME-teams paraat. De politie denkt dat oud en nieuw met al deze extra inzet 'beheersbaar' is, zo zei commissaris Max Daniel deze week tegen NU.nl. Ook Struijs zegt dat agenten goed zijn voorbereid. "Er is overal maximaal opgeplust. We kunnen er wel tegenaan." Volgens de NPB-voorzitter zullen veel politiemensen blij zijn als de jaarwisseling achter de rug is. "Het is een loodzwaar jaar geweest voor alle politie mensen. Ze zullen blij zijn als het afgelopen is."

Hart van Nederland is nu ook elke ochtend op tv! Van 6.30 tot 10.00 uur praten we je op SBS6 bij over het laatste nieuws uit Nederland en krijg je het laatste Shownieuws. In het weekend zijn we er van 7.00 tot 10.00 uur.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.