Terug

Volg Hart van Nederland

'Wereldnieuws!' Mogelijk dinosaurus-embryo gevonden in 70 miljoen jaar oud ei

Dieren

11 jan 2023, 19:28

Wereldnieuws in het Jeroen Bosch Ziekenhuis woensdag. Onderzoekers scanden daar 33 dinosauruseieren om te zien of er embryo's in zitten en ze hebben beet. Dat is bijzonder, want tot nu toe is er nog maar 5 keer een embryo gevonden in een dinosaurusei.

De spanning is om te snijden terwijl het tweede ei door de CT-scan gaat. Totdat de onderzoekers ineens allemaal dichterbij de monitor gaan zitten. "Hier zie je kleine stukjes die een hogere dichtheid hebben", legt onderzoeker Maarten de Rijke uit terwijl hij naar de monitor wijst. "Dit ziet er veelbelovend uit. Dit hadden we niet verwacht", lacht hij.

Op de monitor is inderdaad te zien dat sommige stukken in het ei witter zijn dan andere. Dat zijn volgens de onderzoekers versteende gedeeltes en dat wijst erop dat er een embryo in heeft gezeten. "Wereldnieuws", noemt De Rijke het.

Stenen scannen

Het Oertijdmuseum uit Boxtel liet de scans uitvoeren. Ze willen onderzoeken hoe een dinosaurus zich ontwikkelt in een ei. Voor de scan vertelde De Rijke, curator van het museum, al aan Hart van Nederland hoe bijzonder het zou zijn om iets te vinden. "We weten vrij weinig van babydino's in het ei. Dat komt doordat er weinig fossielen zijn. Als we er eentje vinden, zou dat uniek zijn voor Nederland en zelfs voor Europa."

De scan zag er zo uit:

De plannen om de eieren te scannen, lagen er al een jaar. Het duurde even voordat de vergunningen rond waren, vertelt Jonathan Wallaard, ook curator van het Oertijdmuseum. "De scanners die we gebruiken zijn ontworpen om mensen mee te scannen. Dan is de vraag of het niet schadelijk is voor de apparatuur als er een steen, of in dit geval een dinosaurusei, in gelegd wordt."

Maar woensdag kon het eindelijk. "Ik ben heel erg blij. Die eieren kijken ons al jaren aan met: misschien zit ik wel vol met embryo's." De wetenschappelijke informatie die de scan oplevert, daar is Wallaard het enthousiasts over. "Daardoor weten we hoe het dier zich ontwikkelde, en waar het opgroeide. Het vertelt ons iets over hoe dinosaurussen leefden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.